Nóż, niezwykle ważny element naszej kuchni!
Wszyscy doskonale wiemy, by gotowanie dawało nam 100% przyjemności musimy mieć do tego odpowiednie narzędzia. Jednym z nich jest z pewnością dobry nóż. Firma Zwieger oferuje pełną gamę wyboru noży a przy ich produkcji stawia przede wszystkim na jakość, bezpieczeństwo i funkcjonalność. A czy Ty wiesz jakie jest ich przeznaczenie?
Rodzaje noży kuchennych
Rodzajów noży kuchennych jest bardzo dużo, każdy z nich ma swoje zastosowanie, ale nie martw się, by gotowanie było przyjemne i łatwe potrzebujemy tylko sześciu.
- Nóż Szefa jest to wszechstronny nóż kuchenny o długim ostrzu (zwykle 20-25 cm), szerszym u podstawy i stopniowo zwężającym się ku czubkowi. Służy do krojenia, siekania, rozdrabniania, mielenia i siekania warzyw, owoców, mięsa i ryb. Jest podstawowym nożem w większości kuchni i jest niezastąpiony do codziennych prac kuchennych.
- Nóż do plastrowania posiada długie, wąskie ostrze (zwykle 20-30 cm), które jest idealne do precyzyjnego krojenia mięsa, zwłaszcza pieczeni. Jest często stosowany do krojenia grillowanych mięs, pieczonych kurczaków i innych dużych kawałków mięsa.
- Nóż uniwersalny posiada średniej długości ostrze (zwykle 10-15 cm), pośredni rozmiar między nożem szefa kuchni a nożem do obierania. Jest wszechstronny, nadaje się do krojenia, siekania, obierania i drobnych prac precyzyjnych. Przydatny w codziennych zadaniach kuchennych, jak i przygotowywaniu prostych oraz bardziej złożonych potraw.
- Nóż do chleba posiada długie ostrze ząbkowane (zwykle 20-25 cm), które ułatwia krojenie chleba, bułek, bagietek i innych rodzajów pieczywa. Ząbkowane ostrze umożliwia cięcie przez twardą skórkę chleba, zachowując jednocześnie miękki wewnętrzny miąższ.
- Nóż do obierania ma krótkie ostrze (zwykle 7-10 cm) i jest używany głównie do obierania i krojenia warzyw i owoców. Jest przydatny do precyzyjnych prac, takich jak usuwanie pestek, obieranie skórek i wykrawanie dekoracji z warzyw.
- Nóż Santoku pochodzący z Japonii, ma krótsze i szersze ostrze niż nóż szefa kuchni, zazwyczaj o długości 15-18 cm. Jest idealny do krojenia, siekania i krojenia warzyw, mięsa i ryb. Posiada specjalny profil ostrza, który ułatwia wykonywanie ruchów szatkowania, cięcia, siekania.
Odpowiednio dobrany nóż to sukces gotowania.
Dlaczego warto zainwestować w dobre noże?
Noże kuchenne to niezwykle ważny element wyposażenia każdej kuchni, który ułatwia codzienne przygotowywanie posiłków. Dlatego wybór wysokojakościowych produktów ma bardzo duży wpływ na jakość przygotowywanych potraw, ale i również na czas ich przygotowywania. Firma Zwieger oferuje linię noży wykonanych z najwyższej jakości niemieckiej stali nierdzewnej. Jednym z przykładów jest linia noży Obsidian, charakteryzująca się niezwykłą wytrzymałością i twardością sięgającą aż 56 HRC. Zastosowany poczwórny system ostrzenia gwarantuje bardzo wysoką ostrość i długotrwałą pracę bez konieczności częstego ostrzenia, a specjalnie zaprojektowana nasada ułatwia docisk noża do potrawy dzięki czemu efekt krojenia jest doskonały nawet przy użyciu niewielkiej siły. Ponadto wykonana z najwyższej klasy tworzywa rękojeść zapewnia ergonomię i wygodę. Noże te są lepiej wyważone i ergonomiczne, co ułatwia pracę i zapewnia kontrolę nad narzędziem. Wysoka jakość noży przekłada się na precyzyjne i płynne krojenie, więc posiadanie takich narzędzi kuchennych sprawi, że przygotowywanie potraw stanie się dużo bardziej satysfakcjonujące.
Taka przyjemność korzystania zagoni do kuchni nawet największego leniucha!
*linia noży Obsidian
Noże tak samo jak i inne produkty kuchenne potrzebują przynajmniej podstawowej dbałości o nie. Przede wszystkim należy je utrzymywać w czystości. Dlatego zawsze pamiętaj, by nie zostawiać ich do mycia na później. Myj noże ręcznie, bo mycie w zmywarce może uszkodzić ostrze i rękojeść. Używaj delikatnego detergentu, miękkiej gąbeczki, ciepłej wody i po myciu najlepiej natychmiast osusz noże. Przechowuj je w miejscu, gdzie są chronione przed uszkodzeniami i nie są narażone na przypadkowe uderzenia, czyli najlepiej w przeznaczonym do tego bloku. Ważne jest także dbanie o ostrość noża. Możesz używać specjalnych kamieni lub ostrzałek do ostrzenia. Czynność ta powinna być wykonywana regularnie, w zależności od intensywności użytkowania noża. Ważnym elementem jest również używanie odpowiedniej deski do krojenia, czyli takiej, która wykonana jest z miękkiego tworzywa (drewniana lub tworzywo sztuczne). Twarda deska może uszkodzić ostrze noża.
Jeśli o coś dbamy, zostanie z nami na dłużej.
Ostrzałka do noży
Każdy nóż kuchenny powinien być ostry. Nie tylko dla łatwiejszego krojenia, ale także dla naszego bezpieczeństwa. Krojenie ostrym nożem zapobiega ześlizgiwaniu się noża, tym samym zabezpiecza nasze palce przed niekontrolowanym zranieniem. Należy pamiętać, że nawet noże wykonane z wysokogatunkowej stali prędzej, czy później będą wymagały naostrzenia, dlatego ostrzałka to nieodzowny partner praktycznie każdego noża. Firma Zwieger oferuje różne typy ostrzałek, wśród których jest 4-slotowa ostrzałka VISIONARY. To wysokiej jakości produkt do profesjonalnego ostrzenia noży. Każdy slot ostrzałki posiada unikalne rozwiązanie szlifierskie, które odpowiada za inny etap ostrzenia, przy czym czwarty, ostatni stopień przeznaczony jest do ostrzenia noży z ząbkami, czyli przykładowo noży do chleba. Kolejna w ofercie jest 3-slotowa ostrzałka diamentowa RAPID ZWIEGER, wykonana z naturalnego kamienia ściernego. Doskonale ostrzy każdy typ noży, zarówno noże ze stali nierdzewnej jak i te wykonane z ceramiki. Dla ceniących miejsce w swojej kuchni oferujemy 2-slotową, diamentową ostrzałkę RAPID MINI. To połączenie prostoty obsługi oraz szybkiego i skutecznego ostrzenia zamknięte w niewielkim, poręcznym produkcie.
*ostrzałki Rapid i Rapid mini
Z kolei dla osób mających więcej czasu idealnym wyborem będzie kamień szlifierski. Takie ostrzenie potrzebuje użycia większej siły i poświęcenia czasu, ale efekty mogą być jeszcze lepsze niż przy typowych ostrzałkach. Dzięki 2 rodzajom gradacji zawartym w jednym produkcie, tego typu ostrzałka pozwala wyjątkowo precyzyjnie i równomiernie naostrzyć nawet profesjonalny nóż na całej długości jego ostrza. Kamień pierwszy o ziarnistości 400 pomoże przywrócić standardową ostrość nawet bardzo stępionym nożom, jak i naprawić mikropęknięcia powstałe wskutek częstego użytkowania noża. Natomiast kamień o ziarnistości 1000 dokładnie naostrzy go w stopniu wyższym, by stał się jeszcze bardziej precyzyjny podczas krojenia.
Ostrzałka to niezastąpione urządzenie w każdej kuchni dobrego kucharza, który lubi gotować i dba o swój warsztat.