
FAQ
Po zakupie Obecnie większość patelni na rynku posiada powłoki, dlatego warto zapoznać się z kilkoma zasadami dotyczącymi ich użytkowania i pielęgnacji, aby patelnia służyła nam przez lata. Przede wszystkim, tuż po zakupie, należy przygotować powłokę z cyklu produkcyjnego do zastosowania domowego – dzięki temu będzie ona wolniej się zużywała. Nie jest to jednak nic trudnego – wystarczy patelnię umyć ręcznie z dodatkiem delikatnego detergentu do mycia naczyń, wytrzeć do sucha, dodać łyżkę oleju i rozprowadzić ręką po powłoce, mając na uwadze, żeby zrobić to równomiernie. Po odczekaniu 15 min., trzeba wytrzeć patelnię ręcznikiem papierowym, nie myjąc jej pod wodą. W ten sposób patelnia jest przygotowania do smażenia. Sposób mycia Kolejnym istotnym czynnikiem jest sposób mycia. Nie zaleca się myć w zmywarce patelni z powłokami, gdyż sól zmywarkowa jest silnie żrąca i może prowadzić do mikrozniszczeń powłoki. W przypadku patelni aluminiowych, może ona także utlenić aluminium, co doprowadzi do powstania czarnych plam. Niemniej, wszystkie powłoki w patelniach Zwieger są bezpieczne dla zdrowia, więc jeśli zdecydujemy się na mycie w zmywarce, nie występują tu żadne zagrożenia. Musimy mieć jednak świadomość, że wtedy patelnia posłuży nam nieco krócej. Warto też mieć na uwadze, że przy powłokach nieprzywieralnych, mycie ręczne jest bardzo łatwe i szybkie przez swoje właściwości. Użytkowanie i przechowywanie Do smażenia warto używać akcesoriów silikonowych, drewnianych lub plastikowych, żeby nie porysować powłoki. Podobna zasada obowiązuje przy przechowywaniu – jeśli wkładamy naczynia do szafki, dobrze jest używać przekładek filcowych albo ręcznik lub szmatkę do mycia naczyń. W przypadku zaschniętych resztek jedzenia, nie wolno ich drapać – w takim przypadku odmaczamy je wodą i dopiero potem myjemy.
Po zakupie Obecnie większość patelni na rynku posiada powłoki, dlatego warto zapoznać się z kilkoma zasadami dotyczącymi ich użytkowania i pielęgnacji, aby patelnia służyła nam przez lata. Przede wszystkim, tuż po zakupie, należy przygotować powłokę z cyklu produkcyjnego do zastosowania domowego – dzięki temu będzie ona wolniej się zużywała. Nie jest to jednak nic trudnego – wystarczy patelnię umyć ręcznie z dodatkiem delikatnego detergentu do mycia naczyń, wytrzeć do sucha, dodać łyżkę oleju i rozprowadzić ręką po powłoce, mając na uwadze, żeby zrobić to równomiernie. Po odczekaniu 15 min., trzeba wytrzeć patelnię ręcznikiem papierowym, nie myjąc jej pod wodą. W ten sposób patelnia jest przygotowania do smażenia. Sposób mycia Kolejnym istotnym czynnikiem jest sposób mycia. Nie zaleca się myć w zmywarce patelni z powłokami, gdyż sól zmywarkowa jest silnie żrąca i może prowadzić do mikrozniszczeń powłoki. W przypadku patelni aluminiowych, może ona także utlenić aluminium, co doprowadzi do powstania czarnych plam. Niemniej, wszystkie powłoki w patelniach Zwieger są bezpieczne dla zdrowia, więc jeśli zdecydujemy się na mycie w zmywarce, nie występują tu żadne zagrożenia. Musimy mieć jednak świadomość, że wtedy patelnia posłuży nam nieco krócej. Warto też mieć na uwadze, że przy powłokach nieprzywieralnych, mycie ręczne jest bardzo łatwe i szybkie przez swoje właściwości. Użytkowanie i przechowywanie Do smażenia warto używać akcesoriów silikonowych, drewnianych lub plastikowych, żeby nie porysować powłoki. Podobna zasada obowiązuje przy przechowywaniu – jeśli wkładamy naczynia do szafki, dobrze jest używać przekładek filcowych albo ręcznik lub szmatkę do mycia naczyń. W przypadku zaschniętych resztek jedzenia, nie wolno ich drapać – w takim przypadku odmaczamy je wodą i dopiero potem myjemy.