Świąteczny mus gruszkowy z orzechami według przepisu Michela Morana
08 listopada 2023
Okres świąteczny już prawie na horyzoncie, dlatego też zdecydowaliśmy, że to najwyższy czas, by dostarczyć Wam nieco kulinarnych inspiracji na Boże Narodzenie. Tym razem postawiliśmy na pyszny deser na bazie soczystych gruszek i aromatycznych orzechów, z przepisu Michela Morana, który na pewno będzie wracał na wasze stoły.
Składniki:
- 300 g gotowanych gruszek lub gruszek w syropie
- 50 g twarożku bez tłuszczu
- 3 białka
- 1 łyżka cukru pudru
- 50 g prażonych orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
Grubo siekamy prażone orzechy laskowe.
Blendujemy gruszkę, ubijamy białka i na koniec dodajemy do nich cukier puder. Ubijamy również twarożek, żeby był puszysty i łączymy z ubitymi białkami.
Tak przygotowane masy warstwami nakładamy do pucharka. Najpierw nakładamy zblendowane gruszki, następnie masę twarogową i chłodzimy w lodówce przez 20 minut.
Przed podaniem posypujemy deser siekanymi orzechami.
Mus można polać owocowymi sosami, malinowym lub truskawkowym.
Podziel się swoją wersją musu gruszkowego lub innego ulubionego deseru świątecznego i oznacz nasze konto na instagramie!