Rozgrzewająca zupa cebulowa wg przepisu Michela Morana
04 października 2023
Mamy dla Was znakomite rozwiązanie na chłód i chlapę za oknem – i to z przepisu Michela Morana! Doskonała na jesienną chandrę, rozgrzewająca zupa cebulowa to hit kuchni francuskiej, który z pewnością nie raz zagości na Twoim stole. A co najważniejsze, składniki pewnie masz już w domu.
Składniki:
- 4 duże cebule
- 50 ml białego wina wytrawnego
- 1 l wywaru warzywnego
- 1 gałązka świeżego tymianku
- 1 łyżka smalcu
- sól
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w cieniutkie piórka.
W garnku rozpuszczamy smalec i na niewielkim ogniu, mieszając, smażymy cebulę, aż się zarumieni i stanie się słodka. Wrzucamy tymianek, jeszcze chwilę smażymy i zalewamy winem. Gotujemy do wyparowania połowy objętości wina.
Do cebuli dolewamy przygotowany wcześniej wywar i na małym ogniu gotujemy 15-20 minut, aby smaki się połączyły. Doprawiamy solą do smaku.
Tak przygotowana zupa idealnie smakuje z bagietką podpieczoną z serem typu Radamer lub z innym ulubionym żółtym serem.
Do jej przyrządzenia doskonale sprawdzą się nasze garnki Zwieger – wybierz idealny do Twoich potrzeb.
Życzymy smacznego!