Zupa toskańska
Prosta i aromatyczna zupa, dzięki której poczujesz niezapomniane włoskie smaki!
Składniki:
• Oliwa z oliwek 80 g
• Czosnek 1 szt
• Pomidory pelati 3 puszki po 400 g
• Sól 10 g
• Cukier 50 g
• Czerstwe pieczywo
Sposób przygotowania:
Pomidory pelati blendujemy na gładką masę i przelewamy do garnka. Dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu.
Następnie przygotowujemy oliwę czosnkową. Całą, nieobraną główkę czosnku przekrawamy na pół i wrzucamy do małego rondelka. Dodajemy oliwę z oliwek i powoli podgrzewamy. Po 15 minutach gotową oliwę czosnkową przelewamy do masy pomidorowej.
Zupę gotujemy przez ok. 4 godziny, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie dzielimy pieczywo na małe kawałki. Na koniec doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i dorzucamy pieczywo. Gotowe danie przekładamy na talerz, ozdabiamy listkami bazylii i odrobiną oliwy.