Zrazy wołowe z papryczką jalapeno z ryżem jaśminowym
Autor:ZwigAdm Data publikacji:11 lutego 2021
Zwolennicy ostrych produktów - czosnku, chilli, tabasco, czy pieprzu, jesteście tutaj? Proponujemy Wam przepis na zrazy wołowe z papryczką jalapeno i ryżem jaśminowym.
Czas: 2 godziny
Mięso rozbijamy delikatnie na większe płaty, po czym każdy oprószamy pieprzem. Od środka każdy smarujemy małą ilością musztardy i układamy obie papryki oraz ogórka. Zwijamy je ciasno i spinamy podłużnie za pomocą wykałaczki lub drewnianego szpikulca. Tak przygotowane obtaczamy delikatnie w mące i smażymy na oleju roślinnym na złoty kolor korzystając z pojemnej patelni.
Na tej samej patelni przysmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, do zeszklenia, po czym podlewamy ją 300 ml wody i dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, koncentrat oraz nasze obsmażone zrazy. Całość dusimy na małym ogniu do miękkości ok 1-1,5h, podlewając w razie potrzeby małą ilością wody.
Ryż płuczemy na sicie, następnie zalewamy wywarem/ osoloną wodą i zagotowujemy mieszając co kilka minut, gdy większość wody zostanie już wchłonięta, przykrywamy szczelnie ryż i odstawiamy na 15 min.