Złociste udko z kurczaka w winie wg przepisu Michela Morana
Była zupa, był łosoś, więc dziś… coś dla miłośników mięsa! Złociste i chrupiące udko z kurczaka gotowane w winie. I oczywiście według przepisu Michela Morana z książki “Kolekcja Smaków”. Podzielcie się swoimi daniami, kiedy wypróbujecie ten przepis!
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 30 g mąki pszennej
- 500 g pieczarek
- 150 ml wywaru warzywnego/drobiowego
- 1 cytryna
- 2 marchewki
- oliwa z oliwek
- gałązka tymianku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę, marchewki w talarki, a czosnek siekamy. Tak przygotowane warzywa smażymy w rozgrzanym garnku na oliwie.
Udko z kurczaka doprawiamy z obu stron solą i pieprzem, a następnie smażymy na odrobinie oliwy na rozgrzanej patelni, z każdej strony po około 2-3 minuty uważając, aby kurczak się nie zarumienił. Udka przedkładamy do warzyw, dodajemy gałązkę tymianku, liście laurowe oraz ziele angielskie i smażymy około 3-4 minuty. Udka oprószamy mąką. Dolewamy wino i czekamy, aż połowa odparuje, wówczas dolewamy wywar warzywny. Tak przygotowane udka gotujemy na bardzo małym ogniu, aby z wywaru zrobił się sos, który zagęści wcześniej dodana mąka.
W międzyczasie na bardzo rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone w ćwiartki pieczarki i doprawiamy je solą i sokiem z 1/2 cytryny. Dzięki cytrynie pieczarki nie ściemnieją podczas smażenia. Jeżeli grzyby puszczą wolę, należy ją odlać, aby pieczarki były podsmażone, a nie ugotowane.
Podsmażone pieczarki przekładamy do garnka z udkami i wszystko razem gotujemy około 25 minut lub do czasu, kiedy marchewka będzie miękka, ale nie rozgotowana, ponieważ zależy nam, żeby się nie rozpadła.
Jeżeli sos jest za gęsty lub chcemy, żeby był jaśniejszy, możemy dolać śmietanki 30%, według własnego uznania.
Tak przygotowanego kurczaka podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami.
Życzymy smacznego i podzielcie się czy Wam smakowało! Komentarze możecie zostawiać pod postem z przepisem na naszym Instagramie: