Tortilla z kurczakiem, serkiem, warzywami, kolendrą i salsą pomidorową
Autor:Bartosz Data publikacji:20 marca 2020
Wraz z początkiem wiosny, coraz częściej mamy ochotę na lekkie i jednocześnie wyraziste dania. Idealnie sprawdzi się wówczas tortilla, będąca świetną bazą do perfekcyjnego i szybkiego obiadu. Salsa pomidorowa, kurczak i serek – to prawdziwa feeria smaków, której warto skosztować nie tylko od święta.
Czas: 1 godzina
Zaczynamy od przygotowania kurczaka. Kroimy go w cienkie paseczki na drewnianej desce. Doprawiamy pastą chilli, kminem rzymskim i olejem rzepakowym. Następnie smażymy na bardzo gorącej patelni – krótko z każdej strony.
Warzywa kroimy w cieniutkie paseczki i smażymy w rondlu. Doprawiamy świeżo krojoną kolendrą, pastą chilli oraz solą i pieprzem. W misce przygotowujemy salsę. Kroimy na desce szczypior, habanero marynowane oraz czerwoną cebulę i listki kolendry. Przekładamy do miski, dodajemy pomidory i doprawiamy do smaku.
Tortillę smarujemy serkiem z przyprawami, dodajemy wszystkie, drobno pokrojone składniki, posypujemy serkiem mimolette, zawijamy w ciasny rulon i obsmażamy na złoto z każdej strony na grillowej patelni. Podajemy z salsą pomidorową z ziołami i przyprawami. Smacznego!