Czas na...topinambur. Dania na jesień.
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty na dobre zadomowił się na polskich stołach. Nie jest już taką sensacją, ale wciąż budzi dyskusje. Jak go przygotować? Czy zawiera jakieś cenne dla zdrowia substancje? Dziś artykuł o topinamburze i jego wykorzystaniu.
Kiedy sadzi się topinambur?
Mimo, że topinambur to roślina mocno ekspansywna i najczęściej spotykana na nieużytkach, od kilku lat chętnie wybierana jest do przydomowych ogródków i ogrodów warzywnych. Nic dziwnego, ta łatwa w uprawie roślina ma wiele zalet: rośnie dość wysoka, nawet do 2 metrów, można ją więc ciekawie wkomponować w inne rośliny ogrodowe. Słonecznik bulwiasty ma piękne, intensywnie żółte kwiaty, które w czasach jesiennych słot nadają naszemu otoczeniu radosnej, letniej oprawy. Topinambur sadzi się jesienią lub wczesną wiosną. Słonecznik bulwiasty nie ma specjalnych wymagań i jest mrozoodporny.
Ja zbierać topinambur?
Topinambur zbiera się dwa razy do roku: jesienią (na przełomie października i listopada) i wiosną. Lepiej zbierać bulwy jesienią – po pierwszych zimnych nocach mają one w sobie dużo więcej antyoksydantów i witaminy C niż te ze zbiorów wiosennych.
Czy topinambur jest zdrowy?
Topinambur ma niski indeks glikemiczny i jest idealnym warzywem korzeniowym w diecie cukrzyków czy osób pozostających na diecie insulinoopornej. Zawiera też sporo błonnika i pektyn, które pomagają usprawnić proces trawienia i oczyszczają nasz organizm. Dzięki inulinie zawartej w słoneczniku bulwiastym, łatwiej będzie nam przyswajać cenne pierwiastki jak magnez, żelazo i wapń. Sam topinambur również zawiera sporo magnezu i witamin z grupy B, które pomagają chronić nasz układ nerwowy. Topinambur to zdrowe i smaczne warzywo sezonowe, które warto włączyć do jesiennego menu.
Pomysły na topinambur.
Z topinamburu zrobimy wspaniałe, dietetyczne frytki. Bulwy wystarczy pokroić w słupki i wrzucić do woreczka foliowego z oliwą i ulubionymi przyprawami (polecamy mieszankę suszonego czosnku, słodkiej papryki i kuminu). Takie frytki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach z funkcją „góra dół” lub 150 stopniach z termoobiegiem. Warto w czasie pieczenia nasze frytki przełożyć, by przypiekły się równomiernie. Podajemy je z sosem jogurtowym lub domowym keczupem.
Topinambur świetnie sprawdzi się też w najróżniejszych daniach jednogarnkowych, jak aromatycznym, jesiennym curry. Potrzebujemy pokrojony w kostkę topinambur, ugotowaną ciecierzycę, pokrojoną w kostkę marchew i liście świeżego szpinaku. Na patelni z łyżką oleju podsmażamy mieszankę przypraw curry, aż zacznie intensywnie pachnieć. Do mieszanki wrzucamy topinambur i marchew, po chwili dorzucamy cieciorkę. Całość zalewamy mleczkiem kokosowym i gotujemy do miękkości warzyw. Na sam koniec wrzucamy świeże liście szpinaku – wystarczy, by był w gorącym sosie 2 minuty. Gotowe curry przekładamy do miseczek, podajemy z ryżem lub chlebkiem naan.