Pyszna i aromatyczna tarta cytrynowa wg przepisu Michela Morana

Pyszna i aromatyczna tarta cytrynowa wg przepisu Michela Morana

17 listopada 2021

Cytryny, migdały masło…  Na osłodzenie tego tygodnia prezentujemy Wam przepis na pyszną i aromatyczną tartę cytrynową według przepisu Michela Morana!  Delikatne wspomnienie lata pomoże rozwiać gęste listopadowe mgły.

Przepis pochodzi z książki „Kolekcja Smaków” autorstwa samego Michela.

Składniki na ciasto:

  • 190 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 30 g mielonych migdałów
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 1-2 szklanki fasoli lub soczewicy

Składniki na krem cytrynowy:

  • 1 łyżka startej skórki cytrynowej
  • 125 ml soku z cytryny
  • 5 jajek
  • 160 g cukru pudru
  • 250 g gęstej śmietany 36%

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od ciasta. Mieszamy mąkę, mielone migdały z masłem w kawałkach. Na koniec dodajemy żółtko, krótko ugniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie układamy ciasto w formie do tarty, nakłuwamy widelcem, na wierzch kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy fasolę lub soczewicę, by ciasto nie wyrosło. Formę wkładamy na 15 min do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Zdejmujemy papier do pieczenia z soczewicą i pieczemy kolejne 7-8 min w 160 stopniach. Studzimy.

Przygotowujemy krem. Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy śmietanę oraz sok i skórkę z cytryny. Krem nakładamy na wystudzone ciasto i pieczemy 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Tartę podajemy na zimno, możemy posypać ją cukrem pudrem lub położyć na wierzchu bezę.

Podzielcie się swoimi wrażeniami smakowymi na naszym instagramie! (kliknij na zdjęcie)

 

BLOG TWORZONY Z PASJI DO GOTOWANIA

Do góry
Wybierz właściwości do wyświetlenia
  • Zdjęcie
  • SKU
  • Cena
  • Dodaj do koszyka
  • Atrybuty
Click outside to hide the comparison bar
Porównaj
Porównaj ×
Porównaj Kontynuuj zakupy