Pyszna i aromatyczna tarta cytrynowa wg przepisu Michela Morana
Cytryny, migdały masło… Na osłodzenie tego tygodnia prezentujemy Wam przepis na pyszną i aromatyczną tartę cytrynową według przepisu Michela Morana! Delikatne wspomnienie lata pomoże rozwiać gęste listopadowe mgły.
Przepis pochodzi z książki “Kolekcja Smaków” autorstwa samego Michela.
Składniki na ciasto:
- 190 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- 30 g mielonych migdałów
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 1-2 szklanki fasoli lub soczewicy
Składniki na krem cytrynowy:
- 1 łyżka startej skórki cytrynowej
- 125 ml soku z cytryny
- 5 jajek
- 160 g cukru pudru
- 250 g gęstej śmietany 36%
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ciasta. Mieszamy mąkę, mielone migdały z masłem w kawałkach. Na koniec dodajemy żółtko, krótko ugniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie układamy ciasto w formie do tarty, nakłuwamy widelcem, na wierzch kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy fasolę lub soczewicę, by ciasto nie wyrosło. Formę wkładamy na 15 min do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Zdejmujemy papier do pieczenia z soczewicą i pieczemy kolejne 7-8 min w 160 stopniach. Studzimy.
Przygotowujemy krem. Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy śmietanę oraz sok i skórkę z cytryny. Krem nakładamy na wystudzone ciasto i pieczemy 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Tartę podajemy na zimno, możemy posypać ją cukrem pudrem lub położyć na wierzchu bezę.
Podzielcie się swoimi wrażeniami smakowymi na naszym instagramie! (kliknij na zdjęcie)