Pyszna i aromatyczna tarta cytrynowa wg przepisu Michela Morana
Autor:ZwigAdm Data publikacji:17 listopada 2021
Cytryny, migdały masło… Na osłodzenie tego tygodnia prezentujemy Wam przepis na pyszną i aromatyczną tartę cytrynową według przepisu Michela Morana! Delikatne wspomnienie lata pomoże rozwiać gęste listopadowe mgły.
Przepis pochodzi z książki „Kolekcja Smaków” autorstwa samego Michela.
Składniki na ciasto:
Składniki na krem cytrynowy:
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ciasta. Mieszamy mąkę, mielone migdały z masłem w kawałkach. Na koniec dodajemy żółtko, krótko ugniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie układamy ciasto w formie do tarty, nakłuwamy widelcem, na wierzch kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy fasolę lub soczewicę, by ciasto nie wyrosło. Formę wkładamy na 15 min do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Zdejmujemy papier do pieczenia z soczewicą i pieczemy kolejne 7-8 min w 160 stopniach. Studzimy.
Przygotowujemy krem. Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy śmietanę oraz sok i skórkę z cytryny. Krem nakładamy na wystudzone ciasto i pieczemy 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Tartę podajemy na zimno, możemy posypać ją cukrem pudrem lub położyć na wierzchu bezę.
Podzielcie się swoimi wrażeniami smakowymi na naszym instagramie! (kliknij na zdjęcie)