Szaszłyki z kurczaka satay z warzywami
Autor:ZwigAdm Data publikacji:27 listopada 2020
Szaszłyk w marynacie z orzeszków ziemnych i gęstej śmietanki kokosowej - brzmi jak niebo. Myślimy, że warto poświęcić godzinę z naszego życia na przygotowanie szaszłyków z kurczaka satay z warzywami. Następnie zaproście znajomych na tę ucztę, zdecydowanie zyskacie w ich oczach
Czas: 0,5-1 godzina
Kurczaka oraz warzywa kroimy w większą kostkę. Warzywa mieszamy z łyżeczką soli oraz łyżką oregano. Orzeszki ziemne mielimy wraz z śmietanką, czosnkiem, sosem sojowym, cukrem palmowym na jednolitą masę, dodając w razie potrzeby odrobinę wody. Kaffir pozbawiamy łodyżki i kroimy w cienkie paseczki, trawę cytrynową kroimy na pół a następnie gnieciemy płaską stroną noża i siekamy na bardzo drobne kawałeczki. Dodajemy listek oraz trawę do masy orzechowej. W tak przygotowanej marynacie zostawiamy kurczaka na pół godziny.
Po tym czasie nabijamy naprzemiennie warzywa i mięso kurczaka na drewniane bądź metalowe szpikulce do szaszłyków. Szaszłyki smażymy na nagrzanej patelni grillowej obracając do momentu, aż mięso będzie równo wysmażone i gotowe wewnątrz.