Świąteczny mus gruszkowy z orzechami według przepisu Michela Morana
Kolejna odsłona naszych świątecznych propozycji! Tym razem słodki, ale i orzeźwiający deser na bazie soczystych gruszek i aromatycznych orzechów.
Składniki:
- 300 g gotowanych gruszek lub gruszek w syropie
- 50 g twarożku bez tłuszczu
- 3 białka
- 1 łyżka cukru pudru
- 50 g prażonych orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
Grubo siekamy prażone orzechy laskowe.
Blendujemy gruszkę, ubijamy białka i na koniec dodajemy do nich cukier puder. Ubijamy również twarożek, żeby był puszysty i łączymy z ubitymi białkami.
Tak przygotowane masy warstwami nakładamy do pucharka. Najpierw nakładamy zblendowane gruszki, następnie masę twarogową i chłodzimy w lodówce przez 20 minut.
Przed podaniem posypujemy deser siekanymi orzechami.
Mus można polać owocowymi sosami, malinowym lub truskawkowym.
Podzielcie się swoimi wersjami lub innymi deserami, które szykujecie na święta na naszym instagramie @zwieger.pl!