Świąteczna pierś z gęsi z czerwoną kapustą, jabłkami i żurawiną
Choinka, potrawy, prezenty… To wszystko już niedługo – w końcu nadchodzą święta! Jeśli więc chcesz powoli wczuć się w klimat i szukasz kulinarnych inspiracji na okres około bożonarodzeniowy, to jesteś w odpowiednim miejscu.
Składniki:
- 4 piersi z gęsi ze skórą
- 2 jabłka
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1 cebula czerwona
- 150 g żurawiny
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka majeranku
- olej rzepakowy
- 4 łyżki miodu lipowego lub wielokwiatowego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oleju na dużej rozgrzanej patelni. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy kapustę, doprawiany solą, pieprzem i majerankiem. Dolewamy nie więcej niż szklankę wody, aby powoli kapusta się gotowała. Kiedy 3/4 wody wyparuje, dodajemy 2 łyżki miodu i sok z 1/2 cytryny. Dusimy do momentu, aż z kapusty zrobi się konfitura.
W międzyczasie jabłka kroimy w drobną kostkę, a następnie przez 2 minuty smażymy na osobnej dobrze rozgrzanej patelni. Po tym czasie jabłka dodajemy do kapusty.
Piersi z gęsi przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem, a następnie na dobrze rozgrzanej patelni, bez tłuszczu, smażymy piersi od strony skóry. Mięso się nie przypali, gdyż tłuszcz uzyskamy z wytapiającej się skóry. Smażymy piersi przez 5-7 minut z każdej strony, a następnie wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Gęś wyjmujemy i odkładamy na talerz, aby odpoczęła.
Z patelni, na której smażyliśmy gęś, odlewamy większą część tłuszczu i wsypujemy żurawinę, po czym dodajemy sok z 1/2 cytryny i 2 łyżki miodu. Żurawinę smażymy tak długo, aby uzyskać konfiturę. Danie podajemy układając na sobie warstwy składników – najpierw kapustę, następnie gęś, a na górze konfiturę z żurawiny. Do dania idealnie będą pasowały ziemniaki pieczone lub smażone.
Podziel się swoją wersją piersi z gęsi lub innego ulubionego dania świątecznego i oznacz nasze konto na instagramie!