Rozgrzewająca zupa cebulowa wg przepisu Michela Morana

04 października 2023

Mamy dla Was znakomite rozwiązanie na chłód i chlapę za oknem – i to z przepisu Michela Morana! Doskonała na jesienną chandrę, rozgrzewająca zupa cebulowa to hit kuchni francuskiej, który z pewnością nie raz zagości na Twoim stole. A co najważniejsze, składniki pewnie masz już w domu.

Składniki:

  • 4 duże cebule
  • 50 ml białego wina wytrawnego
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 1 łyżka smalcu
  • sól

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w cieniutkie piórka.

W garnku rozpuszczamy smalec i na niewielkim ogniu, mieszając, smażymy cebulę, aż się zarumieni i stanie się słodka. Wrzucamy tymianek, jeszcze chwilę smażymy i zalewamy winem. Gotujemy do wyparowania połowy objętości wina.

Do cebuli dolewamy przygotowany wcześniej wywar i na małym ogniu gotujemy 15-20 minut, aby smaki się połączyły. Doprawiamy solą do smaku.

Tak przygotowana zupa idealnie smakuje z bagietką podpieczoną z serem typu Radamer lub z innym ulubionym żółtym serem.

Do jej przyrządzenia doskonale sprawdzą się nasze garnki Zwieger – wybierz idealny do Twoich potrzeb.

Życzymy smacznego!

BLOG TWORZONY Z PASJI DO GOTOWANIA

Do góry
Wybierz właściwości do wyświetlenia
  • Zdjęcie
  • SKU
  • Cena
  • Dodaj do koszyka
  • Atrybuty
Click outside to hide the comparison bar
Porównaj