Rozgrzewająca zupa cebulowa wg przepisu Michela Morana
Zimno i ponuro? Na ratunek przychodzi aromatyczna i rozgrzewająca zupa cebulowa według przepisu Michela Morana! Składniki na nią na pewno macie już w swoich szafkach 🙂
Składniki:
- 4 duże cebule
- 50 ml białego wina wytrawnego
- 1 l wywaru warzywnego
- 1 gałązka świeżego tymianku
- 1 łyżka smalcu
- sól
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w cieniutkie piórka.
W garnku rozpuszczamy smalec i na niewielkim ogniu, mieszając, smażymy cebulę, aż się zarumieni i stanie się słodka. Wrzucamy tymianek, jeszcze chwilę smażymy i zalewamy winem. Gotujemy do wyparowania połowy objętości wina.
Do cebuli dolewamy przygotowany wcześniej wywar i na małym ogniu gotujemy 15-20 minut, aby smaki się połączyły. Doprawiamy solą do smaku.
Tak przygotowana zupa idealnie smakuje z bagietką podpieczoną z serem typu Radamer lub z innym ulubionym żółtym serem.
Życzymy smacznego i mamy nadzieję, że ta złocista zupa rozjaśni Wasz dzień!