Rillettes królicze z rozmarynem
Autor:ZwigAdm Data publikacji:4 września 2020
Lubicie smarowidła? A co powiecie na smakowity rillettes w połączeniu z chrupiącym pieczywem? Mięciutkie kawałki mięsa gotowane we własnym tłuszczu zdecydowanie pobudzą Wasze kubki smakowe!
Czas: 1 godzina
Zaczynamy od podzielenia ostrym nożem tuszek na mniejsze kawałki. Obieramy warzywa i kroimy je na mniejsze kawałki, następnie nastawiamy z nich wywar dodając 2 l wody i białe wino, dodajemy również 1 dużą łyżkę soli oraz gałązki tymianku. Gdy wywar zacznie się gotować wkładamy do niego królika i zmniejszamy ogień, jednocześnie przykrywając garnek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st C. Dusimy do momentu aż mięso będzie odchodzić od kości (około 1-1,5h).
Wywar możemy zachować do innego użytku, a mięso zdejmujemy z kości, rozdrabniamy je na małe płaty i dodajemy posiekane drobno listki rozmarynu. Mieszamy mięso delikatnie, dodając po trochu kaczy tłuszcz do uzyskania gęstej ale jednolitej masy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem po czym przekładamy do foremek i zabezpieczamy warstewką kaczego tłuszczu. Tak przygotowane mogą wytrzymać nawet do 2 tygodni w lodówce. Smacznego!