Krem z groszku
Szybki i niezwykle prosty na zdrowy krem według Michela Moran!
Składniki:
- Zielony groszek 700 g
- Szalotka 4 szt
- Wywar warzywny lub mięsny 1 l
- Ser kozi 1-2 roladki
- Masło 2 łyżki
- Śmietanka 18% lub 30% 100 ml
- Pieprz
- Sól
- Mięta świeża
Sposób przygotowania:
Szalotkę kroimy w pióra. Połowę pokrojonych szalotek podsmażamy w garnku na maśle przez 2-3 minuty. Dodajemy groszek, zostawiając niewielką część do smażenia i wlewamy wywar.
Pozostałą część szalotek podsmażamy na patelni na maśle. Dodajemy garść groszku. Doprawiamy solą, pieprzem i krótko smażymy. Do smaku możemy dodać kilka listków posiekanej mięty.
W misce rozcieramy kozi ser z odrobiną śmietany. Dodajemy sól i pieprz.
Zupę stopniowo przelewamy do blendera i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Podajemy z podsmażonym groszkiem z szalotką i przygotowanym kozim serem. Na koniec ozdabiamy listkiem mięty.