Jego wysokość por
Autor:ZwigAdm Data publikacji:15 marca 2021
Por to jedno z tych warzyw, które doskonale smakują na przełomie zimy i wiosny. W marcu czy kwietniu więc kupujmy pory i cieszmy się możliwościami kulinarnego wykorzystania, jakie daje to warzywo. Zimowe pory są duże, mięsiste, pełne soków.
Pierwsze młode pory pojawiają się już w czerwcu. Wczesne odmiany tego warzywa są delikatne, można je przyrządzać podobnie jak szparagi. Największą jednak moc mają odmiany późne. Ich liście są ciemnozielone, chrupiące. Takie pory zjadamy w całości.
W marcu z porów gotujemy wyborną zupę porową. Na wywar z jarzyn lub mięsa wrzucamy całego pora pokrojonego w talarki, gotujemy do miękkości. Dodajemy białego wina, odrobiny szafranu i sporo gałki muszkatołowej. Miksujemy na gładki krem i podajemy z grzankami lub chipsami z jarmużu.
Wybornym daniem są pory zapiekane. Cztery białe części pora gotujemy w osolonej wodzie. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego natłuszczonego oliwą. Warzywa również smarujemy oliwą, układamy na nich gałązki tymianku i pocięty w cieniutkie plasterki boczek lub pancettę. Na całość kruszymy ser feta. Zapiekamy 15 minut w 150 stopniach. Podajemy z dobrym pieczywem lub jako dodatek do obiadu.
Doskonałym pomysłem na spotkanie z przyjaciółmi jest tarta z porem, cukinią i marchewką.
Przygotowujemy ciasto półkruche (lub kupujemy gotowy wytrawny spód) i wykładamy do formy na tartę. Nakłuwamy ciasto widelcem lub wysypujemy na nie szklankę białej suchej fasoli. Dzięki temu gorące powietrze nie uniesie ciasta w czasie pieczenia i nie zrobią się nieestetyczne bąble.
Na gorące ciasto wylewamy trzy jajka rozkłócone z połową szklanki mleka, solą, pieprzem, oregano i gałką muszkatołową. Warzywa tniemy w paseczki lub obieramy za pomocą dobrej, ostrej obieraczki. Układamy paski z warzyw: cukinii, marchewki, pora. Staramy się układać je na przemian, by powstały ładne okręgi. Każdy pasek można też zwinąć i układać ciasno obok siebie. Tartę pieczemy ok 30 – 40 min. w 180 stopniach. Podajemy ze świeżymi listkami buraków lub surówką z pora. Tartę można też posypać wiórkami sera.
Por doskonale nadaje się do karmelizacji. Proces smażenia warzyw cebulowych z miodem lub brązowym cukrem sprawia, że zamieniają się w miękkie, słodko korzenne pasty, którymi podbijesz smak zup, sosów, marynat. Karmelizowany por to także świetny dodatek do ryżu, ziemniaków czy kaszy. Aby dobrze skarmelizować pora i go nie spalić, użyj dobrej patelni. Na jej rozgrzane dno wysyp cukier i poczekaj, aż się rozpuści, ale wciąż będzie jasny. Szybko wrzuć na niego cienko pocięty por i intensywnie zamieszaj. Jeśli używasz miodu, najpierw podsmaż por na patelni. Karmelizacja wymaga uwagi i stałego mieszania. Gwarancją idealnej konsystencji i złotego koloru jest odpowiednia powłoka patelni. Nowoczesna, nieprzywierająca, trójwarstwowa powłoka granitowa GREBLON C3 GRANITE da Ci pewność, że nic się nie przyklei i nie zgorzknieje.