Sałatka z roszponki, nerkowca i pieczonych buraków w emulsji grejpfrutowej
Autor:ZwigAdm Data publikacji:17 lutego 2021
Zimowe menu kojarzy Wam się z "ciężkimi" daniami? My stawiamy na kolorowe, smaczne i przede wszystkim zdrowe przepisy! Dzisiaj bierzemy na tapet, prawdziwy zastrzyk energii! Przed Wami: Sałatka z roszponki, nerkowca i pieczonych buraków w emulsji grejpfrutowej.
Czas: 1 godzina - 1,5 godziny
Buraki myjemy mieszamy w misce z odrobiną wody, oleju roślinnego i łyżką soli. Pakujemy je w folię aluminiową i pieczemy ok 1h w piekarniku nagrzanym do 180 st C.
Wyciskamy sok z grejpfrutów i cedzimy przez sitko, po czym redukujemy go na szerokiej patelni do uzyskania ok. 50 ml, następnie mieszamy go z miodem i posiekaną papryczką chilli, za pomocą trzepaczki zaczynamy emulgować płyn olejem z pestek winogron, dodając go cienkim strumieniem. Otrzymujemy w ten sposób cytrusowy vinaigrette do którego dodajemy otartą skórkę z cytryny i doprawiamy wg uznania solą i pieprzem.
Upieczone buraki obieramy i kroimy na półksiężyce, mieszamy z naszą cytrusową emulsją oraz roszponką i posypujemy siekanymi orzechami nerkowca.