Kuchnia galicyjska
Autor:ZwigAdm Data publikacji:19 lipca 2021
Z pewnością kuchnia galicyjska nie jest jednolita, a okoliczności jej kształtowania były bolesne (zabory). W czasach, gdy Kraków należał do części austriackiej, a pozostała część Małopolski była pod rządami Królestwa Polskiego, narodziła się tradycja galicyjska. Bogata, wykwintna, czerpiąca z tradycji polskiej, ale z silnym wpływem Wiednia – do dziś jest uznawana za najbardziej elegancką tradycyjną kuchnię naszego regionu. Oczywiście, poza wpływami polskimi, ukraińskimi, austriackimi, bardzo duży wpływ na nią miały też kuchnie węgierska, żydowska, ormiańska. Najbardziej znane ośrodki, nie tylko kulinarne, ale kulturowe i polityczne Galicji to Kraków (w części Galicji Zachodniej) i Lwów ( w części Galicji Wschodniej).
Najwspanialszą przekąską galicyjską jest salceson w sosie musztardowym, z dużą ilością gorczycy, serwowany oczywiście na zimno. Salceson oczywiście najwyższej jakości, policzkowy, przygotowany na ziołach, z dużą ilością liści laurowych. W samym mięsie powinna znaleźć się głowizna, golonka, polędwica wieprzowa i podroby.
Jedną z bardziej popularnych przystawek jest też karp po Zatorsku. Zator to miejscowość słynąca z rybich stawów, które już w XIV wieku zasilały stoły na Wawelu w najlepsze karpie, karasie i liny. Wyłącznie karp zatorski może być nazywany dziś królewskim, więc wato się postarać i poszukać go na rynku.
Do przygotowania karpia zatorskiego potrzebujemy:
Dzwonka karpia otoczyć w mące, do której dodaliśmy pieprz i słodką mieloną paprykę. Smażymy rybę na maśle. Usmażone dzwonka delikatnie wyjmujemy, osuszamy na ręczniku papierowym. Układamy je na dnie naczynia do zapiekania. Rybę posypujemy obficie pokruszonymi jajkami ugotowanymi na twardo, pietruszką, serem. Można dodać gałki muszkatołowej. Pieczemy do roztopienia sera, wyjmujemy na chwilę z piekarnika i zalewamy śmietaną,. Zapiekamy znowu, ok 10 min.
Małdrzyki to twarogowe placuszki podawane na gorąco. Ich nazwa wzięła się od gatunku sera „mądrzyka”, który już ponad 100 lat temu wyrabiany był ze słodkiego mleka. Do dobrej jakości twarogu dodaje się świeże jaja i mąkę, szczyptę soli i smaży na oleju. Najbardziej znane małdrzyki serwuje się dziś w Krakowie i w zabytkowym kurorcie Iwonicz-Zdrój.
Tutaj nie warto stawiać na innowacje, kuchnia galicyjska jest tradycyjna i wykwintna, mimo swojej prostoty. Towarzystwem dla idealnego obiadu w stylu dawnego Krakowa czy Lwowa, będzie klasyczna, elegancka zastawa z muśnięciami marmurkowego wzoru. Wodę podajemy w karafce, pijemy z eleganckich szklanek nawiązujących motywem do karafki lub kieliszków. Naszych gości zachwycą schludnie ułożone sztućce, a wyborny Tort Sachera lub Pischingera serwujemy przy pomocy eleganckich narzędzi deserowych.