Pierś kaczki na ecrase z młodej marchewki
Autor:ZwigAdm Data publikacji:18 listopada 2020
Do stworzenia tego efektownego dania nie potrzebujemy wielu składników. Być może większość z nich masz w swoich kuchennych szafkach, zdecydowanie warto je przewertować.
Czas: 1 godzina 30 minut
Marchewki oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę 1x1cm. Przesmażamy cebulę na patelni na 100 g masła do momentu aż zmięknie i się zeszkli, po czym dodajemy pokrojoną marchewkę i podlewamy 200 ml wody. Całość przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż marchew zmięknie, a woda zostanie wchłonięta. Tak przygotowaną gnieciemy za pomocą tłuczka i doprawiamy do uznania solą, pieprzem oraz drobno siekanymi listkami estragonu i łyżką miodu.
Kaczki nacieramy solą i cukrem na 30 min, po czym płuczemy je pod bieżącą wodą. Nacinamy skórę w kratkę, starając się nie naciąć mięsa. Układamy osuszone kaczki skórą do dołu na szerokiej patelni i zaczynamy wytapiać tłuszcz na małym ogniu, aż do mocnej karmelizacji skórki. Nadmiar tłuszczu możemy odlewać do osobnego naczynia. Następnie kaczki odwracamy i dodajemy 50 g masła, kilka gałązek świeżego tymianku i przekrojoną wzdłuż główkę czosnku. Patelnię pod odczepieniu rączki umieszczamy na 9 min w nagrzanym do 180 st C piekarniku. Po tym czasie piersi wraz z aromatycznym tłuszczem przelewamy do innego naczynia i pozwalamy odpocząć kilka minut.