Grillowane bakłażany z pastą z papryki i sera feta
Autor:ZwigAdm Data publikacji:5 marca 2021
Wiecie, że 5 marca to dzień teściowej? Zdecydowanie ta data nie zyskała takiej popularności jak dzień matki. Chyba wiemy dlaczego... My jednak zachęcamy do rozejmu - może wspólny obiad? "Grillowane bakłażany z pastą z papryki i sera feta" brzmią jak dobre pojednanie.
Czas 30 minut
Papryki przekrajamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Rozkrojone skrapiamy olejem i posypujemy solą, po czym układamy skórą do góry i zapiekamy w piecu nagrzanym do 200 st C przez ok 15 min. następnie przekładamy je do miski i szczelnie zakrywamy, aby się zaparowały. Gdy trochę ostygną obieramy je ze skóry i blendujemy wraz z czosnkiem, serem feta i oliwą z oliwek na pastę, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Wg uznania możemy dodać też odrobinę soku z cytryny.
Oliwki kroimy w plasterki i mieszamy z pastą. Bakłażany kroimy w grube plastry ok 2 cm i nacinamy z obu stron miąższ w kratkę, po czym solimy z obu stron i zostawiamy na 10 min.
Po tym czasie osuszamy plastry z obu stron ściereczką lub papierem. Grillujemy na mocnym ogniu z obu stron do miękkości. Doprawiamy młotkowanym pieprzem i podajemy z pesto.