Garnki OBSIDIAN zostały wykonane z odlewanego aluminium, które jest najtrwalszym materiałem odpornym na odkształcenia, zmiany temperatury, a także wielokrotne użytkowanie. Co więcej, produkty z tej serii pokryte są niemiecką, 3-warstwową powłoką nieprzywierającą Greblon C3+ utwardzoną ceramicznie. Zewnętrzna powłoka to czarny, silikonowy lakier żaroodporny. Garnki nadają się na wszystkie rodzaje kuchenek, włącznie z płytą indukcyjną. Dno wykonane w technologii pełnej indukcji, która zwiększa wydajność energetyczną o ok. 40 %. %. Garnki Obsidian są bezpieczne dla alergików gdyż nie zawierają szkodliwych związków chemicznych.
Dodatkową zaletą jest możliwość zapiekania w piekarniku garnków 20 cm, 24 cm i 28 cm (bez pokrywy) do temp. nie przekraczającej 240 °C oraz smażenia potraw jak w każdej patelni marki Zwieger.
W zestawie dodatkowe uchwyty silikonowe, chroniące przed oparzeniem. Idealnie przylegająca do garnka pokrywa z silikonowym rantem, ze specjalnymi otworami do odprowadzania pary i uchwytem z powłoką soft touch.
Linia produktów | Obsidian |
Rodzaje garnków | Garnki uniwersalne |
Rozmiar garnków | 24 cm |
Materiał garnków | Aluminium |
Powłoka | Greblon C3 + |
Kolor garnków | Czarny |
Całkowita szerokość | 35,5 cm |
Wysokość | 11 cm |
Pojemność całkowita | 3.6 L |
Pojemność użytkowa | 3 L |
Możliwość mycia w zmywarce | Nie |
Możliwość używania w piekarniku | Tak |
Rodzaj kuchni | ceramiczna, elektryczna, gazowa, indukcyjna |
EAN | 5903357370183 |
Gwarancja | 5 lat |
Wszystko było by ok. nawet te nagrzewające rączki. Jednak nie rozumiem informacji zawartej na opakowaniu, że w tym naczyniu nie należy przechowywać żywności w lodówce. Proszę o wyjaśnienie.
Witam, czy jest możliwość zakupu pojedynczych garnków z serii Obsidian ? Potrzebuje garnka z pokrywką 24 cm, rondelek 16 cm z pokrywką, pokrywkę 32 cm i patelnię głęboką z rączką i pokrywką. Potrzebuję też ostrzałki do noży. Pozdrawiam.
WEILBURGER. Maksymalna temperatura pracy 280 st.C. Dodatkowe uchwyty silikonowe w zestawie chroniące przed oparzeniem. Pokrywa z silikonowym rantem idealnie przylegająca do garnka ze specjalnymi otworami do upuszczania pary i uchwytem z powłoką soft touch to jak to jest z tymi rączkami
Garnek jest bardzo dobry, jak to zresztą przy tej firmie bywa. Natomiast, jedna gwiazdka mniej za niedopracowane uchwyty. Wystarczy kilkuminutowe gotowanie, by uchwyty (nawet z nakładkami) robiły się wściekle gorące. Nie, nie ciepłe, a wściekle gorące. Trzeba po prostu użyć rękawicy/ścierki, żeby przenieść garnek. Uważam, że powinniście to dopracować, jeśli to tylko możliwe.
Nie przeszkadza mi to jakoś bardzo, ale oczywiście wolałbym, by uchwyty się tak bardzo nie nagrzewały.
Odpowiedź do EWAJ od ZWIEGER:
Bardzo dziękuję za opinię naszego garnka Obsidian, chciałbym jednak wyjaśnić, że garnek w całości jest wyprodukowany z odlewanego aluminium i stanowi jedną bryłę z uchwytami. Dlatego też podczas gotowania uchwyty nagrzewają się tak samo jak garnek i dlatego też dodaliśmy czerwone silikonowe nakładki na uchwyty, które podczas gotowania robią się ciepłe ale nie gorące. Są też ciasno spasowane ponieważ nie chcemy aby garnek wyślizgnął się z uchwytów podczas przenoszenia. Tańsze garnki, o których Pani napisała, posiadają uchwyty zewnętrzne mocowane za pomocą nitów do ścianek garnka. Podczas używania faktycznie mniej się nagrzewają ale nie zawsze można włożyć je do piekarnika. Zawsze natomiast pomiędzy nitami a wewnętrzną ścianką osadzają się resztki jedzenia, które już po kilku gotowaniach są źródłem bakterii i zarazków. Może zatem lepiej nakładać silikonowe uchwyty niż za każdym razem zatruwać swój organizm w pełni świadomie. Ostateczny wybór zawsze należy jednak do klienta.
To mógłby być wspaniały garnek, ponieważ można w nim przesmażyć, następnie zalać np. bulionem i gotować, a może też wstawić do piekarnika i wszystko w tym samym garnku, nic nie trzeba przekładać. Niestety nie bardzo chce mi się go używać przez czerwone uchwyty na rączkach, które nagrzewają się razem z garnkiem. Muszę zawsze pamiętać o zdjęciu ich z rączek garnka i za każdym razem, gdy chcę np. zamieszać, nałożyć je na chwilę, a nakładanie nie jest takie natychmiastowe (w czasie mieszania lubię trzymać garnek za jedną rączkę, może niepotrzebnie). Skoro nawet tanie garnki posiadają raczki nienagrzewające, za które można chwycić w czasie gotowania, to przy tak drogim garnku nagrzewanie uchwytów było dla mnie wyjątkowo niemiłym zaskoczeniem.