O produkcie
Deska do krojenia SCANDI wykonana z drewna jesionu. Idealnie nadaje się do krojenia nawet bardzo ostrymi nożami, ponadto nie tępi ostrzy i jest odporna na zarysowania. Drewno jesionowe, ze względu na swoje właściwości, idealnie nadaje się do wszystkich prac kuchennych, w tym do rozbijania mięs i przygotowania steków z powodu swojej twardości, która wynosi aż 84 MPa. Nasze deski jesionowe charakteryzują się małym stopniem odkształcania i naturalnych pęknięć. Deska jesionowa, przed pierwszym użyciem, powinna zostać natłuszczona oliwą lub olejem jadalnym, aby uzyskać właściwy efekt wizualny i dodatkowo zabezpieczyć drewno przed wilgocią. Zabieg ten należy przeprowadzać co najmniej raz na pół roku. Dzięki temu będą Państwo cieszyć się niepowtarzalną jakością i przyjemnością używania naszej deski przez wiele lat.
Czy wiesz, że...
Jesion jest gatunkiem pierścieniowo – naczyniowym o zabarwionej i niezabarwionej twardzieli. Więc w drewnie pochodzącym z młodego okazu jest dość trudno odróżnić biel i twardziel. W drewnie ze starego drzewa można to odróżnić bardzo łatwo. Twardziel niezabarwiona- posiada tę samą barwę co biel, zabarwiona- przybiera barwę brązową lub brunatną. Jesion odznacza się bardzo wyraźnym rysunkiem słojów. Właściwości drewna zależą w znacznej mierze od szerokości słojów. Jesion jest drewnem sprężystym, świeżo ścięte drewno pod wpływem parzenia łatwo się wygina, dobrze się poleruje.
Zobacz galerię
Co wyróżnia ten produkt
- Materiał – naturalne drewno jesionowe
- Wytrzymałość – nadaje się do krojenia nawet bardzo ostrymi nożami, ponadto nie tępi ostrzy i jest odporna na zarysowania
- Uniwersalność – nadaje się do wszystkich prac kuchennych, w tym do rozbijania mięs i przygotowania steków z powodu swojej twardości, która wynosi aż 84 MPa