Crepes Suzette - naleśniki z syropem pomarańczowym

17 listopada 2022


Francuski poranek w Twojej kuchni? Wypróbuj przepis Michela Moran na perfekcyjne naleśniki.
Składniki na naleśniki:
· Mąka pszenna 250 g
· Jajka 2 szt
· Mleko 250 ml
· Masło lub olej roślinny do smażenia
Składniki na sos:
· Filety z 2 pomarańczy
· Blanszowana skórka z 1 pomarańczy
· Laska wanilii 1 szt
· Sok z pomarańczy 300 ml
· Alkohol np. brandy lub likier pomarańczowy (opcjonalnie) 20 ml

Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania naleśników. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka i mleko. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Smażymy na płaskiej patelni posmarowanej tłuszczem. Przewracamy na drugą stronę w momencie, gdy naleśnik sam odkleja się od patelni.
Następnie przygotowujemy sos. Na patelnię wlewamy sok z pomarańczy, kiedy zacznie parować dodajemy odrobinę cukru, garść skórki z pomarańczy i wydrążoną laskę wanilii. Na koniec dodajemy filety z pomarańczy i mieszamy.
Naleśniki podgrzewamy na osobnej patelni. Następnie składamy w trójkąty i wrzucamy na patelnię z sosem. Dodajemy odrobinę soku z cytryny jeśli sos jest zbyt słodki i alkohol. Na talerzu układamy naleśniki i polewamy je naszym sosem.

BLOG TWORZONY Z PASJI DO GOTOWANIA

Do góry
Wybierz właściwości do wyświetlenia
  • Zdjęcie
  • SKU
  • Cena
  • Dodaj do koszyka
  • Atrybuty
Click outside to hide the comparison bar
Porównaj
Porównaj ×
Porównaj Kontynuuj zakupy