Zawijany w szynkę króliczy comber ze śliwką
Autor:ZwigAdm Data publikacji:6 listopada 2020
Zawijany w szynkę króliczy comber ze śliwką, to niezwykle smaczne, eleganckie i imponujące danie. Już po pierwszym kęsie zrozumiecie, że było warto postać trochę w kuchni.
Czas: 1 godzina
Comber z królika czyścimy z nadmiaru białego tłuszczu i zdejmujemy delikatnie z kości ostrym nożem, starając się nie rozciąć wiązań przy grzbietowej stronie. Śliwki kroimy w paski i mieszamy z masłem. Doprawiamy je solą oraz pieprzem, następnie faszerujemy nimi rozłożone combry. Zwijamy ciasno i zawijamy w szynkę parmeńską. Całość możemy obwiązać sznurkiem i usmażyć przed pieczeniem. Jeśli nie posiadamy sznurka, możemy ciasno ułożyć je w garnku i wstawić do nagrzanego do 220 st C pieca na 10 min, po czym przykryć garnek i zmniejszyć temp do 140st C na kolejne 15 min.