Darmowa dostawa i 5% dodatkowego rabatu na wszystko! Dołącz do klubu!

Wielkanocny żurek

04 kwietnia 2023

Żurek Wielkanocny to tradycyjna zupa podawana na Świątecznym stole podczas wielkanocnego obiadu. Klasycznie, podawany z jajkiem i białą kiełbasą tworzy nieodzowny element domowych Świąt. 

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 500 ml zakwasu żytniego do żurku
  • przyprawy: 1 rozgniecione ziarno ziela angielskiego; 1 liść laurowy; po 1/4 łyżeczki czosnku i soli; łyżeczka majeranku
  • 100 g kiełbasy zwykłej podsuszanej
  • 200 g kiełbasy białej surowej lub parzonej
  • 200 g boczku surowego wędzonego
  • 3 łyżki śmietanki 30 %

Sposób przygotowania:

Aby zrobić żurek wielkanocny należy ugotować wcześniej bulion warzywny. Na tarce ścieramy: kawałek bulwy selera, korzeń pietruszki, obraną marchew. Dodajemy kawałek pora i zalewamy 1,5 litra wody. Całość gotujemy godzinę. Bulion należy przecedzić.

Podstawą dobrego żurku jest zakwas żytni. Możesz kupić gotowy zakwas w butelce.

Jeśli masz już wywar z warzyw oraz zakwas żytni, to zrobienie żurku zajmie już tylko około 30 minut. Trzeba przygotować boczek surowy wędzony oraz kiełbasę podsuszaną i kiełbasę białą. Wszystko należy pokroić.

Boczek podsmażamy kilka minut na patelni. Następnie dodajemy też obie kiełbasy i smażymy całość jeszcze do 4-5 minut. W tym samym czasie wywar warzywny wlewamy do średniego garnka. Ustawiamy średnią moc palnika i grzejemy do zagotowania.

Całą zawartość patelni przekładamy do gotującego się bulionu warzywnego. Zupę trzeba dalej gotować około 5 minut.

Do zupy wlewamy kolejno cały zakwas na żurek i przyprawy: 1 rozgniecione ziarno ziela angielskiego; 1 liść laurowy; po 1/4 łyżeczki czosnku i soli; łyżeczka majeranku. Zupę doprowadzamy do wrzenia ciągle ją mieszając. Żurek powoli zacznie gęstnieć. Wystarczy kilka minut gotowania.

Na koniec dodajemy też 3 łyżki śmietanki słodkiej 30 %. Żurek mieszamy i wyłączamy.

Żurek wielkanocny możemy podać z połówkami jajek lub z ciemnym pieczywem pieczonym na zakwasie. Smak żurku można też wzbogacić o tarty chrzan, czy też ząbek czosnku pokrojony w plasterki.

BLOG TWORZONY Z PASJI DO GOTOWANIA

Do góry
Wybierz właściwości do wyświetlenia
  • Zdjęcie
  • SKU
  • Cena
  • Dodaj do koszyka
  • Atrybuty
Click outside to hide the comparison bar
Porównaj