Wielkanocny żurek
Żurek Wielkanocny to tradycyjna zupa podawana na Świątecznym stole podczas wielkanocnego obiadu. Klasycznie, podawany z jajkiem i białą kiełbasą tworzy nieodzowny element domowych Świąt.
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 500 ml zakwasu żytniego do żurku
- przyprawy: 1 rozgniecione ziarno ziela angielskiego; 1 liść laurowy; po 1/4 łyżeczki czosnku i soli; łyżeczka majeranku
- 100 g kiełbasy zwykłej podsuszanej
- 200 g kiełbasy białej surowej lub parzonej
- 200 g boczku surowego wędzonego
- 3 łyżki śmietanki 30 %
Sposób przygotowania:
Aby zrobić żurek wielkanocny należy ugotować wcześniej bulion warzywny. Na tarce ścieramy: kawałek bulwy selera, korzeń pietruszki, obraną marchew. Dodajemy kawałek pora i zalewamy 1,5 litra wody. Całość gotujemy godzinę. Bulion należy przecedzić.
Podstawą dobrego żurku jest zakwas żytni. Możesz kupić gotowy zakwas w butelce.
Jeśli masz już wywar z warzyw oraz zakwas żytni, to zrobienie żurku zajmie już tylko około 30 minut. Trzeba przygotować boczek surowy wędzony oraz kiełbasę podsuszaną i kiełbasę białą. Wszystko należy pokroić.
Boczek podsmażamy kilka minut na patelni. Następnie dodajemy też obie kiełbasy i smażymy całość jeszcze do 4-5 minut. W tym samym czasie wywar warzywny wlewamy do średniego garnka. Ustawiamy średnią moc palnika i grzejemy do zagotowania.
Całą zawartość patelni przekładamy do gotującego się bulionu warzywnego. Zupę trzeba dalej gotować około 5 minut.
Do zupy wlewamy kolejno cały zakwas na żurek i przyprawy: 1 rozgniecione ziarno ziela angielskiego; 1 liść laurowy; po 1/4 łyżeczki czosnku i soli; łyżeczka majeranku. Zupę doprowadzamy do wrzenia ciągle ją mieszając. Żurek powoli zacznie gęstnieć. Wystarczy kilka minut gotowania.
Na koniec dodajemy też 3 łyżki śmietanki słodkiej 30 %. Żurek mieszamy i wyłączamy.
Żurek wielkanocny możemy podać z połówkami jajek lub z ciemnym pieczywem pieczonym na zakwasie. Smak żurku można też wzbogacić o tarty chrzan, czy też ząbek czosnku pokrojony w plasterki.