Faszerowany daktylami udziec indyka
Autor:ZwigAdm Data publikacji:29 października 2020
My zdecydowanie jesteśmy fanami słodkich daktyli, które w smaku przypominają toffi, bądź karmel. Chętnie poznamy Waszą opinie na temat tego owocu. Dajcie nam znać w komentarzu, a tymczasem zapraszamy na nasz nowy przepis - Faszerowany daktylami udziec indyka.
Czas: 2-2,5h
Daktyle wraz z morelami kroimy na paski. Cebulę kroimy w kostkę i wraz z czosnkiem smażymy na oleju na małym ogniu do miękkości. Mięso mielone mieszamy z żółtkami, a następnie energicznie mieszając dodajemy śmietankę oraz serek mascarpone. Całość doprawiamy do smaku i uzupełniamy o suszone owoce oraz drobno siekany estragon i szałwię.
Udziec czyścimy z ewentualnych żyłek, następnie rozkładamy mięso i delikatnie je nacinamy, uważając żeby nie przebić go na wskroś. Pomaga to zwiększyć rozmiar podczas faszerowania. Mięso nacieramy łyżką soli i pieprzu z od wewnątrz, następnie nakładamy farsz do środka i zaczynamy delikatnie zwijać. W otwory po bokach możemy włożyć po jednej całej suszonej moreli. Roladę warto związać sznurkiem. Tak przygotowaną obsmażamy na złoty kolor na oleju w rozgrzanej brytfannie, po czym przekładamy całość do piekarnika nagrzanego do 160 st C na 1,5 h. Po tym czasie pozwalamy mięsu odpocząć pół godziny.