Każde zamówienie z darmową dostawą!

Smażony łosoś z kaparami i cytryną

Smażony łosoś z kaparami i cytryną

17 stycznia 2022

Dziś przygotowaliśmy coś dla tych z Was, którzy postanowili w nowym roku odżywiać się zdrowiej. Naszą propozycją jest smażony łosoś z kaparami i cytryną według przepisu Michela Morana z książki “Kolekcja Smaków”.

Jest to proste, szybkie i zdrowe danie, do którego zdecydowanie będziecie chcieli wracać.

Składniki:

  • 4 steki z łososia (każdy około 150 g)
  • 1 biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g kaparów
  • 2-3 kromki chleba tostowego
  • 1 cytryna
  • mały pęczek natki pietruszki
  • olej roślinny lub oliwa z oliwek
  • 50 g masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Kromki chleba tostowego kroimy w kostkę i na suchej patelni smażymy do zarumienienia. Gotowe grzanki przekładamy na talerz. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy, a cytrynę obieramy i kroimy w fileciki.

Rozgrzewamy na patelni minimalną ilość oleju i kładziemy łososia od strony skóry. Doprawiamy go solą i pieprzem, następnie smażymy przez 3-4 minuty do zarumienienia skóry i obracamy. Drugą stronę ryby przyprawiamy i smażymy kolejne 3-4 minuty.

Jeżeli steki są grube, wkładamy rybę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na 3-4 minuty, aby mięso w środku się dopiekło, ale nie dłużej, aby nie przesuszyć ryby.

Na tej samej patelni, na której smażyliśmy łososia, smażymy cebulę i czosnek do zeszklenia, a następnie dokładamy kapary. Dodajemy masło i smażymy wszystko na małym ogniu. Kiedy masło się całkowicie rozpuści i zacznie bulgotać, dodajemy na patelnię grzanki, natkę z pietruszki oraz 2-3 filety z cytryny.  W ten sposób powstanie gęsty sos, którym polewamy przygotowanego wcześniej łososia.

Do tak przyrządzonej ryby pasują wszelkie dodatki, np. gotowane ziemniaki, ryż, kasza lub ratatouille.

Życzymy smacznego!

BLOG TWORZONY Z PASJI DO GOTOWANIA

Do góry
Wybierz właściwości do wyświetlenia
  • Zdjęcie
  • SKU
  • Cena
  • Dodaj do koszyka
  • Atrybuty
Click outside to hide the comparison bar
Porównaj