Smażony łosoś z kaparami i cytryną
Dziś przygotowaliśmy coś dla tych z Was, którzy postanowili w nowym roku odżywiać się zdrowiej. Naszą propozycją jest smażony łosoś z kaparami i cytryną według przepisu Michela Morana z książki “Kolekcja Smaków”.
Jest to proste, szybkie i zdrowe danie, do którego zdecydowanie będziecie chcieli wracać.
Składniki:
- 4 steki z łososia (każdy około 150 g)
- 1 biała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 60 g kaparów
- 2-3 kromki chleba tostowego
- 1 cytryna
- mały pęczek natki pietruszki
- olej roślinny lub oliwa z oliwek
- 50 g masła
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Kromki chleba tostowego kroimy w kostkę i na suchej patelni smażymy do zarumienienia. Gotowe grzanki przekładamy na talerz. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy, a cytrynę obieramy i kroimy w fileciki.
Rozgrzewamy na patelni minimalną ilość oleju i kładziemy łososia od strony skóry. Doprawiamy go solą i pieprzem, następnie smażymy przez 3-4 minuty do zarumienienia skóry i obracamy. Drugą stronę ryby przyprawiamy i smażymy kolejne 3-4 minuty.
Jeżeli steki są grube, wkładamy rybę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na 3-4 minuty, aby mięso w środku się dopiekło, ale nie dłużej, aby nie przesuszyć ryby.
Na tej samej patelni, na której smażyliśmy łososia, smażymy cebulę i czosnek do zeszklenia, a następnie dokładamy kapary. Dodajemy masło i smażymy wszystko na małym ogniu. Kiedy masło się całkowicie rozpuści i zacznie bulgotać, dodajemy na patelnię grzanki, natkę z pietruszki oraz 2-3 filety z cytryny. W ten sposób powstanie gęsty sos, którym polewamy przygotowanego wcześniej łososia.
Do tak przyrządzonej ryby pasują wszelkie dodatki, np. gotowane ziemniaki, ryż, kasza lub ratatouille.
Życzymy smacznego!