Sałatka z tuńczykiem, groszkiem cukrowym i pomidorami
Autor:Bartosz Data publikacji:27 lutego 2020
Sałatki zawsze są dobrym rozwiązaniem, gdy szukamy pomysłu na smaczne danie. Szybko się je robi, lubią je niemal wszyscy i na dodatek wybornie prezentują się na stole. Ale jeżeli warzywne wariacje tego przysmaku opanowaliśmy już do perfekcji, to pora wprowadzić w kuchni małą sałatkową rewolucję. Tuńczyk, groszek cukrowy i pomidory – takie połączenie zdecydowanie zachwyci każdego!
Czas: 1 godzina
Na początku przygotowujemy sos vinegrette. Do musztardy dodajemy sok z cytryny, miód i ocet. Następnie cienkim strumieniem wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Wszystko doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku i odstawiamy do lodówki.
Na suchej patelni prażymy orzeszki piniowe. Oliwki kalamata kroimy na połówki. W niewielkim rondelku zagotowujemy wrzątek i w nim krótko parzymy pomidorki cherry. Obieramy je ze skórek i łączymy z miodem oraz octem malinowym. Umyte sałaty rwiemy na mniejsze elementy. Dodajemy do nich odsączonego tuńczyka, oliwki, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, a także marynowane pomidorki cherry oraz uprażone orzeszki. Na koniec wszystko zalewamy wcześniej przygotowanym sosem vinegrette. Smacznego!