Urodził się we Francji, ale jego rodzina pochodzi z Hiszpanii. Niezwykle doświadczony szef kuchni i restaurator z blisko 40-letnim stażem w zawodzie, dla którego gotowanie to przede wszystkim pasja.
Tajemnice kuchni zgłębiał już jako 14-letni chłopiec. Wykształcenie zdobywał w paryskiej szkole hotelarstwa „Jean Doruant”, natomiast praktyki zawodowe odbywał w pięciogwiazdkowym hotelu Royle Monceau zlokalizowanym w samym sercu Paryża oraz w restauracji Le Jardin (oznaczonej dwiema gwiazdkami Michelin), gdzie szefami kuchni były takie osobistości kulinarne jak Gabriel Biscaye czy Bernard Loiseau. Jego kolegą, również praktykantem, był słynny Yannik Alleno.
Gotował m.in. w jednej z najstarszych restauracji w Paryżu „Auberge du Vert Galant”, a także w Szwajcarii w hotelu „La Reserve” i w pięciogwiazdkowym hotelu „Beau Rivage” usytuowanym w samym sercu Genewy oraz w elitarnym klubie „Griffings”. Gotował również w Niemczech, we francuskiej restauracji „Erno´s Bistro” (1 gwiazdka Michelin) oraz w Luksemburgu w „La Lorraine”, a następnie w „Mosconi”. W Luksemburgu też poznał swoją obecną żonę Halinę i dla niej przeprowadził się do Polski. Od 2004 do 2020 był szefem kuchni i właścicielem Restaurant Michel Moran – Bistro de Paris, mieszczącej się w budynku Opery Narodowej w Warszawie. Nieprzerwanie od 2005 r. Bistro de Paris rekomendowane było przez przewodnik Michelin. Obecnie jest właścicielem i prowadzącym restaurację MaMaison.
W 2006 roku Michel został wyróżniony, za promowanie narodowych produktów rolnych oraz ryb i owoców morza, francuskim odznaczeniem narodowym „Ordre du Mérite Agricole” przyznanym przez ministra rolnictwa Dominique Bussereau.
Od 2012 r. zasiada w jury polskiej edycji programów MasterChef i MasterChef Junior. Przez trzy sezony był także prowadzącym programu Doradca Smaku – jednego z najpopularniejszych i najchętniej oglądanych programów kulinarnych w Polsce. Obecnie na antenie TVN prowadzi kulinarny program Kolekcja Smaków, w którym na kolację zaprasza znane osobowości ze świata filmu, sportu i telewizji. Jest również autorem książek kulinarnych, w tym m.in. książki o tym samym tytule, co prowadzony przez niego program. „Kolekcja Smaków” zawiera aż 70 najlepszych przepisów z kuchni Michela!
Połączyła nas przede wszystkim pasja do gotowania a także radość z tworzenia nowych produktów i odkrywania zaskakujących smaków. Wierzymy, że razem możemy więcej!