Krem z dynii

17 listopada 2022

Za oknem jesień pełną parą! Sezon ciepłych koców, grubych swetrów, kubków pełnych rozgrzewających herbat i… dyni! Wielu dzieciom dynie kojarzą się z okresem opowieści o duchach. My cieszymy się z dyniowego sezonu z całkiem innego powodu. Są to pyszne, uniwersalne warzywa, z których można wyczarować zarówno słone jak i słodkie potrawy czy desery. Według nas najlepsza na jesienną aurę jest aromatyczna i rozgrzewająca zupa dyniowa. A zwłaszcza z przepisu Michela Morana!

Składniki:

900 g miąższu dyni bez skóry i pestek
200 g szalotki
3 ząbki czosnku
100 ml mleka (można użyć mleka roślinnego)
50 ml oliwy z oliwek
Gałka muszkatołowa
Sól
Pieprz
Sposób przygotowania:

Dynię, czosnek i szalotkę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone warzywa, smażymy około 5 minut i uważamy, aby się nie zarumieniły.

Kiedy warzywa są podsmażone, dolewamy mleko i gotujemy do miękkości około 15 minut na bardzo małym ogniu, aby mleko nie wyparowało. Gdy warzywa są miękkie, blendujemy je. Jeżeli krem jest za gęsty, możemy dolać wody do uzyskania oczekiwanej gęstości. Na koniec doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku.

Możemy podawać na ciepło lub na zimno.

 

 

BLOG TWORZONY Z PASJI DO GOTOWANIA

Do góry
Wybierz właściwości do wyświetlenia
  • Zdjęcie
  • SKU
  • Cena
  • Dodaj do koszyka
  • Atrybuty
Click outside to hide the comparison bar
Porównaj
Porównaj ×
Porównaj Kontynuuj zakupy