Kocham Cię jak Irlandię, czyli Dzień Św. Patryka na polskim talerzu
Powstają o niej piosenki, jak choćby kultowa „Kocham Cię jak Irlandię” Kobranocki. Ale co właściwie wiemy o Irlandii? W jaki sposób kształtuje się kulinarna mapa tego kraju? Dziś, czyli 17 marca, przypada jego narodowe święto, czyli Dzień Świętego Patryka. Czemu więc nie zaszaleć i nie zainspirować się tamtejszą kuchnią również na naszych polskich talerzach?
„Każdy chce być Irlandczykiem w Dzień Świętego Patryka” – mówi stare powiedzenie mieszkańców wyspy. I chyba nikt nie ma większych wątpliwości, że tak faktycznie jest. Irlandzkie święto coraz częściej celebrowane jest także w innych państwach Europy, również w Polsce. Choć w tym roku, ze względu na wyjątkową sytuację, większość zaplanowanych w Irlandii parad się nie odbędzie, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zielone szaleństwo przenieść w całości do naszych kuchni.
Zielono mi
Legenda głosi, że święty Patryk spopularyzował chrześcijaństwo w Irlandii, a przy pomocy koniczyny – która stała się znanym symbolem wyspy – wyjaśnił jedność Świętej Trójcy. 17 marca to data śmierci tego patrona, którą w Irlandii zazwyczaj obchodzi się bardzo hucznie. Zwykle odbywają się liczne parady, mieszkańcy mają dzień wolny od pracy, wszystkich obowiązuje wtedy jeden kolor. Zielony wylewa się na ulice wyspy, ludzie malują się i ubierają właśnie w tym kolorze, na zielono barwione są też bajgle czy naleśniki. W jaki sposób? To żadne odkrycie – do ciasta dodawany jest zblendowany szpinak, który zmienia jego kolor ze złocistego na trawiasty.
Irlandia na słodko
Irlandczycy na swoje narodowe święto pieką tradycyjne ciasto Porter Cake. Przygotuje się je kilka dni przed „zielonym dniem” i przechowuje w szczelnym opakowaniu.
Choć Porter Cake na pierwszy rzut oka przypomina nasz polski keks, to smakuje zupełnie inaczej. Ciasto robione jest z dodatkiem suszonych owoców oraz ciemnego irlandzkiego piwa, któremu zawdzięcza charakterystyczny posmak palonego jęczmienia.
Dublińska rozpusta
Potrawy kuchni irlandzkiej są tłuste i przeważa w nich głównie mięso smażone na głębokim tłuszczu. Tradycyjnym daniem serwowanym w Dzień Świętego Patryka jest peklowana wołowina z kapustą, która króluje również na stołach Irlandczyków w czasie Wielkanocy. Jak ją przygotować?
Mięso na tę potrawę przez kilka dni konserwujemy w marynacie przygotowanej z soli z dodatkiem różnych przypraw – pieprzu, ziela angielskiego, kminku, jałowca, gorczycy. Wszystko po to, żeby uzyskało charakterystyczny smak. Zapeklowaną i podzieloną na porcje wołowinę wkładamy do rondla, a następnie dodajemy cebulę, liść laurowy, pieprz i wszystko zalewamy litrem wody. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Po tym czasie za pomocą łyżki cedzakowej usuwamy mięso oraz cebulę. W tej samej wodzie gotujemy kapustę przez około kwadrans. Efekt? Irlandzki specjał gotowy do jedzenia!
Rada od marki Zwieger
Jeśli zdecydujemy się przyrządzić peklowaną wołowinę z kapustą, to pamiętajmy o odpowiednim naczyniu – użyjmy garnka, który nadaje się do smażenia, pieczenia oraz gotowania. Dodatkowo tak przygotowaną potrawę możemy uzupełnić naszym polskim akcentem. Kluski śląskie na przykład będą pasować do niej idealnie!