Duszona jagnięcina z opiekanymi francuskimi ziemniaczkami
Autor:ZwigAdm Data publikacji:28 grudnia 2020
Lodówki jeszcze pełne po świątecznej wyżerce, jednak chcecie zachwycić swoich sylwestrowych gości ciekawym daniem? Co powiecie na duszoną jagnięcinę z opiekanymi francuskimi ziemniaczkami?
Czas: 2-3 godziny
Jagnięcinę kroimy na mniejsze kawałki zachowując przy tym wszelki tłuszcz. Mięso doprawiamy solą i pieprzem po czym obsmażamy partiami na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przekładamy jagnięcinę do szerokiego garnka i zalewamy 4 l wody, dodajemy koncentrat, anyż, kmin rzymski, liście laurowe, ziele angielskie, korę cynamonu oraz rozgniecione ząbki czosnku. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 2-2,5h aż mięso zmięknie a wywar esencjonalny.
W tym czasie warzywa obieramy i kroimy w kostkę zbliżonej wielkości i dodajemy do naszej potrawki. W tym momencie możemy odkryć garnek aby zredukować płyn, gdy warzywa będą miękkie możemy doprawić całość solą i pieprzem.
Ziemniaków nie obieramy, a jedynie myjemy dokładnie i gotujemy od zimnej wody w szerokim garnku. Przed gotowaniem dodajemy rozcięte główki czosnku oraz gałązki ziół i solimy mocno wodę. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień do minimum na jeszcze ok 10 min, po czym zdejmujemy je z ognia i pozwalamy odpocząć w wywarze.