Po zakupie Obecnie większość patelni na rynku posiada powłoki, dlatego warto zapoznać się z kilkoma zasadami dotyczącymi ich użytkowania i pielęgnacji, aby patelnia służyła nam przez lata. Przede wszystkim, tuż po zakupie, należy przygotować powłokę z cyklu produkcyjnego do zastosowania domowego – dzięki temu będzie ona wolniej się zużywała. Nie jest to jednak nic trudnego – wystarczy patelnię umyć ręcznie z dodatkiem delikatnego detergentu do mycia naczyń, wytrzeć do sucha, dodać łyżkę oleju i rozprowadzić ręką po powłoce, mając na uwadze, żeby zrobić to równomiernie. Po odczekaniu 15 min., trzeba wytrzeć patelnię ręcznikiem papierowym, nie myjąc jej pod wodą. W ten sposób patelnia jest przygotowania do smażenia. Sposób mycia Kolejnym istotnym czynnikiem jest sposób mycia. Nie zaleca się myć w zmywarce patelni z powłokami, gdyż sól zmywarkowa jest silnie żrąca i może prowadzić do mikrozniszczeń powłoki. W przypadku patelni aluminiowych, może ona także utlenić aluminium, co doprowadzi do powstania czarnych plam. Niemniej, wszystkie powłoki w patelniach Zwieger są bezpieczne dla zdrowia, więc jeśli zdecydujemy się na mycie w zmywarce, nie występują tu żadne zagrożenia. Musimy mieć jednak świadomość, że wtedy patelnia posłuży nam nieco krócej. Warto też mieć na uwadze, że przy powłokach nieprzywieralnych, mycie ręczne jest bardzo łatwe i szybkie przez swoje właściwości. Użytkowanie i przechowywanie Do smażenia warto używać akcesoriów silikonowych, drewnianych lub plastikowych, żeby nie porysować powłoki. Podobna zasada obowiązuje przy przechowywaniu – jeśli wkładamy naczynia do szafki, dobrze jest używać przekładek filcowych albo ręcznik lub szmatkę do mycia naczyń. W przypadku zaschniętych resztek jedzenia, nie wolno ich drapać – w takim przypadku odmaczamy je wodą i dopiero potem myjemy.
Okres gwarancji zależny jest rodzaju produktu, takie informacje są dostępne w karcie danego produktu na naszej stronie www.
Wieczysta gwarancja jest zapewnieniem, że oferowane przez nas sztućce są wyprodukowane zgodnie ze światowymi standardami. Obejmuje ona nieodpłatne usunięcie wad powstałych w czasie produkcji. Gwarancja jest ważna tylko dla sztućców, które były używane zgodnie z ich przeznaczeniem oraz zgodnie z zaleceniami, w szczególności w zakresie ich mycia i konserwacji.
Przede wszystkim, podczas mycia w zmywarce należy używać łagodnych detergentów – silne środki mogą porysować sztućce, przez co szybko stracą swój blask. Należy również układać sztućce w przeznaczonym do tego koszyku lub szuflady, najlepiej tak, aby się ze sobą nie stykały. Po zakończonym myciu, należy je bezzwłocznie wyjąć i wytrzeć do sucha, aby nie nastąpiło wydzielenie się tlenków rdzy w wyniku zbyt długiej ekspozycji na sól zmywarkową. Dodatkowo, pod żadnym pozorem nie wolno myć sztućców w jednym koszu z wyrobami ze srebra lub stali węglowej; nie wolno ich też czyścić preparatami do czyszczenia sreber, gdyż w ten sposób doprowadzimy do utlenienia stali i całkowitego zniszczenia sztućców.
Garnki oraz patelnie Zwieger można używać na wszystkich rodzajach kuchenek: gazowej, elektrycznej, ceramicznej oraz indukcyjnej.
Akcesoria Zwieger posiadają silikonowy rant, który idealnie dopasowuje utensylia do nieregularnych kształtów, bądź zagięć wewnątrz naczynia, jednocześnie chroniąc jego powierzchnię przed zadrapaniem. Ważne by unikać metalowych akcesoriów, które mogą uszkodzić powłokę. Doskonałym wyborem będą utensylia Visionary lub Obsidian. Inną propozycją są również akcesoria Black Stone wykonane z tworzywa PA66, idealnie nadają się do pracy z naczyniami pokrytymi delikatną powłoką, nie rysując i nie uszkadzając jej.
Tworzymy nasze produkty używając najlepszych materiałów i rozwiązań. Nie uznajemy kompromisów kosztem jakości. Nasze produkty są poddawane rygorystycznym testom. Chcemy aby były one zarówno trwałe, bezpieczne dla zdrowia jak i wysokiej jakości, a przy tym estetyczne oraz funkcjonalne – czyniące codzienną pracę w kuchni łatwą i przyjemną.
Niewiele osób wie, że odpowiednia optymalizacja gotowania pozwala zaoszczędzić bardzo wiele energii elektrycznej. Jeśli wiec chcemy płacić nieco mniejsze rachunki za prąd, warto zapoznać się z zasadami użytkowania.
Garnki i patelnie stalowe
1. W przypadku naczyń stalowych, nalewamy wodę do garnka i dopiero potem stawiamy na kuchence. Nigdy nie rozgrzewamy pustego garnka.
2. Po ustawieniu na polu grzewczym, uruchamiamy go na największą moc, ale nigdy na booster. Kiedy woda będzie już ciepła, zmniejszamy do ¾ mocy, dodając sól lub inne przyprawy i dodajemy jedzenie.
3. Po ponownym doprowadzeniu do wrzenia, zmniejszamy do polowy mocy i gotujemy wymaganą ilość czasu.
Zachowując powyższe zasady, zużyjemy dokładnie tyle energii, ile potrzeba do ugotowania potrawy. Możemy oczywiście zwiększyć moc palnika, ale wtedy ilość energii będzie nieproporcjonalnie większa do efektu.
Garnki i patenie aluminiowe
W przypadku garnków aluminiowych sytuacja jest nieco inna, gdyż przewodzą one ciepło całą powierzchnią, nie tylko poprzez dno naczynia.
1. Stawiamy garnek, ustawiamy na ¾ mocy; jak dojdzie do wrzenia dodajemy sól lub inne przyprawy, mięso etc., czekamy aż dojdzie do wrzenia i ustawiamy połowę mocy palnika.
2. W garnkach aluminiowych można także smażyć – w tym wypadku ustawiamy na ok. ¾ mocy (np. ok. 7), później zmniejszamy do 2/3 mocy (ok. 6) po zagrzaniu oleju i w takiej temperaturze smażymy.
Jeśli ustawimy większa moc, garnek będzie przekazywał ciepło do pomieszczenia, a nie do potrawy ze względu na opór cieplny wody, wiec de facto gotowania nie przyspieszymy w sposób znaczący, a zużycie energii będzie dużo większe.
Nóż jest podstawowym i niezbędnym narzędziem w każdej kuchni. Aby ułatwiał codzienne czynności kuchenne, powinien być wykonany z najwyższej jakości materiałów. Takie są właśnie noże ZWIEGER, które charakteryzują się niezwykłą twardością i wytrzymałością.
Sztućce Zwieger ze stali nierdzewnej są bardzo praktyczne i łatwe w utrzymaniu, a co najważniejsze, mogą służyć przez lata z racji trwałości tego materiału. Jednak, jeśli chcemy, by wyglądały jak nowe przez długi okres czasu, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach.
Przede wszystkim, powinniśmy stosować się do zaleceń odnośnie prawidłowego mycia w zmywarce.
Myjąc sztućce ręcznie, nie powinniśmy używać metalowych, czy ostrych zmywaków, które mogą porysować powierzchnię sztućców.
Nie należy także dopuszczać, aby na sztućcach jedzenie zalegało zbyt długo – jeżeli to się zdarzy, to najpierw należy je odmoczyć w wodzie przez jakiś czas.
Jeśli chodzi o przechowywanie, warto zadbać o ułożenie w osobnych przegrodach w szufladzie, tak aby noże, widelce czy łyżki nie stykały się ze sobą. Ten sposób pozwala zminimalizować powstawanie przypadkowych zarysowań.
Symbol 18/10 oznacza, że w dany stop zawiera 18% chromu i 10% niklu. Jest to idealne połączenie w kontekście sztućców, gdyż chrom wykazuje bardzo dobre właściwości antykorozyjne, a nikiel z kolei powoduje, że sztućce są jasne i charakteryzują się wysokim połyskiem. To połączenie sprawia, że sztućce są niezwykle trwałe i nie wchodzą w jakiekolwiek reakcje z żywnością.
Ręczny szlif polega na dokładnym wypolerowaniu każdego elementu sztućców. Dzięki temu nie mają one ostrych kantów i krawędzi, powierzchnie boków są również starannie wyszlifowane oraz bardziej się błyszczą. Efekt ten nie jest osiągalny przy wykorzystaniu szlifu mechanicznego.
Pełen dysk indukcyjny, dzięki pełnemu przewodzeniu magnetycznemu, zapewnia lepsze wykorzystanie energii nawet do 40%.
Stosowana jest do produkcji wysokiej klasy noży, sztućców. Charakteryzuje się wysoką, jak na stal nierdzewną, twardością w granicach 52-56 HRC. Jest odporna na korozję w warunkach kuchennych.
Bloki na noże Zwieger to doskonała propozycja dla osób, które cenią sobie funkcjonalne i praktyczne rozwiązania w kuchni. To najlepszy system na przechowywanie noży w zasięgu ręki i sposób na wygodne korzystanie z nich. Ponadto blok zapobiega przed stępieniem i uszkodzeniem ostrza, gdy nóż nie jest używany, przez co wydłuża się jego żywotność.