Duszony dzik na pęczaku z grzybami
Autor:ZwigAdm Data publikacji:11 września 2020
Co Wam przychodzi na myśl, gdy pada hasło "dziczyzna"? Dla nas to z pewnością niepowtarzalny, intensywny aromat oraz szlachetny smak. Dlatego też pośród naszych przepisów nie mogło zabraknąć pozycji z tym rodzajem mięsa. Przedstawiamy Wam duszonego dzika na pęczaku z grzybami!
Czas: 3-3,5 godziny
Udziec kroimy na kostkę gulaszową ok 2,5x2,5 cm, po czym obficie doprawiamy pieprzem i solą. Oprószamy doprawione mięso dzika mąką i obsmażamy partiami na rumiany kolor na szerokiej patelni. Tak obsmażone mięso przekładamy do szerokiego garnka, w międzyczasie obieramy marchew, cebule oraz selera i kroimy w kostkę, zostawiamy je na później. Dodajemy do mięsa czerwone wino oraz suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie oraz gałązki rozmarynu i tymianku po czym dolewamy wody, tak aby przykryła składniki. Dusimy tak przygotowanego dzika przez 2h na małym ogniu dolewając trochę wody w razie potrzeby, pod koniec dodajemy pokrojone warzywa i małą ilością wody, przykrywamy na kolejna godzinę aż mięso będzie miękkie.
W tym czasie gotujemy pęczak w osolonej wodzie lub wywarze i doprawiamy na koniec 50 g masła i świeżo mielonym pieprzem. Pieczarki kroimy na grube plastry i obsmażamy na złoto na małej ilości oleju roślinnego, następnie zalewamy śmietanką i delikatnie redukujemy do uzyskania kremowej konsystencji, pod koniec wmieszamy 20 g zimnego masła i doprawiamy do smaku.