25 sierpnia 2021

Kuchnia Mazowsza

Mazowsze to jeden z najbogatszych kulturowo i historycznie regionów naszego kraju. Początkowo jako państwo piastowskie, kształtowało później swoje tradycje w obrębie Korony w czasach ostatnich Jagiellonów. […]
17 sierpnia 2021

KONKURS ZWIEGER DESIGNER – Zostań projektantem swoich marzeń!

Zostań projektantem nowej linii produktów do domu marki Zwieger.         Masz głowę pełną pomysłów i nowych projektów? Chciałbyś pomóc zaprojektować nam nową linię […]
17 sierpnia 2021

Ile mocy mają w sobie kiszonki?

Kiszenie to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności. Kiedyś była to konieczność, dziś – rarytas.  Coraz więcej osób interesuje się kiszeniem nie tylko ogórków czy kapusty, […]
1 sierpnia 2021

Używamy wielorazowo, czyli sposoby na nowe życie starych rzeczy

Wydawać by się mogło, że wciąż produkujemy za dużo jednorazowych w użyciu przedmiotów: foliowe reklamówki, papierowe kubeczki, małe doniczki rozsadowe. Jednak każdy z tych przedmiotów ma […]
19 lipca 2021

Kuchnia galicyjska

Kuchnia galicyjska utożsamiana z kuchnią Małopolski, jest wspaniałym dowodem na to, jak wiele może zyskać, kiedy połączy się tradycje wielu narodów, historii i zwyczajów. Dziś artykuł […]
19 lipca 2021

A to seler! Niepozorna bulwa w nowym wydaniu

Grecy i Rzymianie ozdabiali nim swoje ogrody, dziś zajada się nim całe modne Hollywood. Seler to warzywo-cud. Ma bardzo ciekawy smak, jest kopalnią witamin i składników […]
5 lipca 2021

Ekologiczne środki czystości – wiele z nich zrobisz samodzielnie

Kuchnia galicyjska utożsamiana z kuchnią Małopolski, jest wspaniałym dowodem na to, jak wiele może zyskać, kiedy połączy się tradycje wielu narodów, historii i zwyczajów. Dziś artykuł […]
21 czerwca 2021

Tradycyjna kuchnia kociewska

Tradycyjna kuchnia kociewska to kolejna kuchnia z Pomorza, którą prezentujemy na naszej stronie. Pełna sezonowych produktów, niespotykana nigdzie indziej, doczekała się bogatej listy zarejestrowanych produktów regionalnych. […]
15 czerwca 2021

Czas na…buraki!

Burak czerwony to jedno z najbardziej rozpoznawalnych warzyw polskiej kuchni. Powiedzieć, że lubimy go dodawać do dań to jak nic nie powiedzieć. Bez buraków nie ma […]
27 maja 2021

Nowalijki. O czym warto pamiętać?

Nowalijki. Wyczekiwane, kruche, świeże, kuszące. Zwiastuny długiej, ciepłej wiosny i otwarcia sezonu grillowego w naszych kuchniach. Koktajl witamin i mikroelementów po długiej, nieprzyjemnej zimie. Czy rzeczywiście […]
19 maja 2021

Czy Wikingowie jedli wieloryby? Tradycje kulinarne dawnych ludów z północy

Wikingowie wciąż fascynują: ich zwyczaje, niezwykła siła i tradycja rozpalają głowy scenarzystów i twórców kultury od lat. Czy naprawdę wikingowie mierzyli ponad dwa metry, jedli surowe […]
22 kwietnia 2021

Jak gotują na północy? Kuchnia gdańska

Współczesna kuchnia północy Polski nosi w sobie wiele przepisów z dworskich i wiejskich stołów Wolnego Miasta Gdańska czy kuchni pruskiej. Kuchnia ta jest eklektyczna i potrafi […]
8 kwietnia 2021

Dlaczego Francuzi tak pokochali masło?

Nie ma chyba bardziej frapującej dyskusji kulinarnej niż ta, w której występuje masło! Z jednej strony traktowane jako przaśny dodatek wiejskiej kuchni, z drugiej – aksamitny […]
31 marca 2021

Wielkanocne tradycje kulinarne w Polsce

Jajka w majonezie, żurek, biała kiełbasa. Czy Wielkanoc w całej Polsce wygląda tak samo? Oczywiście nie. Nasze tradycje wielkanocne są bogate, różnorodne i często zaskakujące. Dziś […]
25 marca 2021

Sposoby na ekologiczne przechowywanie jedzenia

Wybierasz ekologiczne warzywa i owoce, kupujesz od lokalnych dostawców nabiał, mięso, przetwory. Wspierasz rodzinne przedsiębiorstwa, czytasz etykiety. Robisz już naprawdę wiele, by prowadzić ekologiczną kuchnię i […]