21 października 2020

Czas na…grzyby! Aromat lasu w Twojej kuchni.

Czy wiesz, jak wykorzystać w kuchni skarby polskich lasów? Przeczytaj nasz artykuł i ruszaj w bory! Złota jesień – czas na borowiki! Borowiki lubią lasy mieszane, […]
9 października 2020

Czas na…topinambur. Dania na jesień.

Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty na dobre zadomowił się na polskich stołach. Nie jest już taką sensacją, ale wciąż budzi dyskusje. Jak go przygotować? Czy zawiera jakieś […]
22 września 2020

Kuchnia sezonowa przez cały rok

Smak warzyw, owoców, mięs i ryb najlepiej odkrywać w czasie, gdy mamy na nie sezon. Na przykład jarmuż najlepiej wybierać po pierwszych przymrozkach, a sandacza jeść […]
9 września 2020

Niezwykła kuchnia kaszubska

Kaszuby to jeden z najpiękniejszych regionów Polski. Jest taka legenda, która głosi, że Bóg zmęczony stworzeniem świata, usiadł na kamieniu i spojrzał, że zostały mu jeszcze […]
28 sierpnia 2020

Już jest! Wyjątkowa książka kucharska Zwieger i Michela Morana.

sierpnia na polskim rynku wydawniczym ma miejsce niezwykła premiera. Wspólnie z Michelem Moranem oddajemy w ręce naszych Klientów wyjątkową książkę. To Kolekcja Smaków w której zawarliśmy […]
10 sierpnia 2020

Jedzenie z łąki i lasu – co kryje nasza najbliższa okolica?

Nic nie orzeźwia tak, jak lemoniada z miętą i żaden owoc tak nie kojarzy się z wakacjami jak leśne poziomki. Zrywane w słońcu, pachną upałem i […]
29 kwietnia 2020

Co by tu zgrillować, czyli majówka w domu

Tegoroczna majówka będzie inna niż te znane nam dotychczas. Nie znaczy to jednak, że odbędzie się bez grillowania. Rozwiązaniem, które pozwoli nam przyrządzić wyśmienite dania z […]
23 kwietnia 2020

Chlebowiec – jak wykorzystać go w kuchni?

Zwany inaczej jackfruitem, już od pewnego czasu gości w niektórych kuchniach. Jeśli jeszcze go nie znacie, to z pewnością warto przyjrzeć mu się bliżej. Nie tylko […]
10 kwietnia 2020

Wielkanocne smakołyki regionalne, których nie znacie

Wielkanocna kuchnia ma całkiem sporo tradycyjnych i pysznych potraw do zaoferowania. Jednak czy potrafimy wymienić z głowy mniej znane dania niż żurek, jajka i pięknie zdobione […]
2 kwietnia 2020

Nie tylko w koszulce, czyli jak przyrządzić jajko, żeby smakowało wszystkim

Jajko. Niemal zawsze mamy je w lodówce. Co jednak zrobić, gdy znudziło się nam podane na grzance lub w formie jajecznicy? Przychodzimy z pomocą, zwłaszcza że […]
25 marca 2020

Wegetalerz w najlepszym wydaniu

Obchodzony niedawno Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa sprawił, że kuchnia wegetariańska ponownie przypomniała o sobie na większą skalę. Choć stale jest popularna, to jednak nie każdy wie, […]
17 marca 2020

Kocham Cię jak Irlandię, czyli Dzień Św. Patryka na polskim talerzu

Powstają o niej piosenki, jak choćby kultowa „Kocham Cię jak Irlandię” Kobranocki. Ale co właściwie wiemy o Irlandii? W jaki sposób kształtuje się kulinarna mapa tego […]
16 marca 2020

Powrót do przeszłości. Szybkowar – czyli klasyka, która nie wychodzi z mody

Mówi się, że pośpiech jest złym doradcą i niestety nie zawsze idzie w parze z jakością. Ale w przypadku tych naczyń jest zupełnie na odwrót! Szybkowar […]
9 marca 2020

Obudź organizm – idzie wiosna!

Za oknami zrobiło się zdecydowanie jaśniej i cieplej. Podobno nawet w niektórych miejscach zakwitły pierwsze krokusy. To znak, że nadchodzi WIOSNA! Zanim jednak będziemy mogli cieszyć […]
20 lutego 2020

Święto łasuchów – tłusty czwartek

Według tradycji chrześcijańskiej Środa Popielcowa rozpoczyna Wielki Post. Zanim jednak to nastąpi, mamy trochę czasu, żeby puścić wodze fantazji, poszaleć i najeść się do syta! Zwłaszcza […]